Til hovedinnhold

Massiv økning av skadelige apper

Sikkerhetsselskap hevder Android Market ikke sikrer innholdet godt nok.

Niklas Plikk, Teknofil.no

Skadelig programvare på Android Market har fått mye oppmerksomhet det siste året. I juli hevdet sikkerhetsselskapet Dasient at hver tiende Android-app var skadelig. Skal vi tro på Juniper Networks har tilstandene på Android Market blitt langt, langt verre på de siste fire månedene.

Juniper Global Threat Center hevder nemlig at skadelig programvare i Android Market har økt med massive 472 prosent siden juli.

Den skadelige programvaren kan få telefonen din til å gjøre uventede ting. Blant annet kan den utlevere dine personlige data til utvikleren bak appen. Slik programvare kan også få telefonen til å ringe eller sende tekstmeldinger til dyre betalnumre.

Tidligere i år ble 56 skadelige apps slettet fra Android Market.
Les også:Har du lastet ned en av disse?

For enkelt å legge ut apps til Android

En av årsakene til økningen skal være at det er for enkelt å skaffe seg utviklerkonto på Android Market. Å få laste opp apps koster bare rundt 150 kroner, og du kan gjøre det med en anonym brukerkonto.

Så fort brukerkontoen er klar møter utviklerne heller ingen godkjenningsprosess å snakke om, ifølge Juniper. De fleste appene går rett ut i Android Market uten å ha blitt sjekket.

Vel ute på Android Market har appen tilgang på verdens største brukermasse, og her har brukerne ingen andre holdepunkter enn utviklerens beskrivelse av appen.

Økte med 400 prosent fra 2010

Det er ikke første gang Juniper roper varsko om kvaliteten på apps i Android Market. Tidligere i år hevdet selskapet at de så en økning skadelige apps på 400 prosent mellom sommeren 2010 og mai 2011.

Mer enn halvparten av truslene som har dukket opp skal være såkalt spyware. Dette er programvare som kan stjele dine data. Det kan være telefonlister, passord, innhold i dokumenter og e-post eller bildene på telefonen din.

Resten av den skadelige programvaren blir omtalt som SMS-trojanere. En trojaner er skadelig programvare som gir seg ut for å være nyttig til noe. SMS-trojanerne sender som regel tekstmeldinger til dyre telefonnumer, slik at regningen din blir mye høyere.

– Android er et hett mål

Juniper tar ikke stilling til om Apples App Store er sikrere. De sier likevel at den muligens er sikrere, og påpeker at Apple har valgt en annen modell for godkjenning av apps.

– Androids åpne applikasjonsbutikk mangler signering av appene og de får heller ikke den omfattende vurderingen Apple krever. Inntil noen finner en god måte å få ondsinnede apps inn i App Store vil Android fortsette å være et hett mål for skapere av ondsinnet programvare, avslutter Juniper i rapporten.

Vil du vite hvordan du kan beskytte deg?
Les også: Slik sikrer du deg mot Android-søppel

(Kilder: appleinsider.com, globalthreatcenter.com)

Mer om
annonse