Nyhet

Styr Windows 8 med øynene

I tillegg skal det bli lettere å starte på nytt.

To nyheter rundt Windows 8 avslører at man kan få muligheten til å styre operativsystemet med øynene og rydde opp på harddisken på en enklere måte enn tidligere.

Tobii er et firma som spesialiserer seg på teknologi med sporing av øynene innenfor helsevesenet. Nå har de imidlertid gjort sin Gaze-teknologi tilgjengelig til bruk innen det kommende operativsystemet Windows 8 fra Microsoft.

Dette innebærer at brukere kan navigere på skjermen ved hjelp av øynene fremfor å bruke hendene, noe som kan være hendig for rask og enkel navigasjon.

Sporer øynene

For å bruke Gaze må man installere en USB-basert, webcam-aktig "øyekontrollenhet" på datamaskinen. Dette kameraet vil deretter være i stand til å spore hvor brukerens øyne er rettet.

Gaze er hovedsakelig ment for mer eller mindre stasjonære brukere av Windows 8s Metro-grensesnitt som ennå ikke har blitt helt komfortable med å bruke PC-skjermen som en trykkskjerm.

Se en video av Tobiis teknologi på YouTube:

Man skal kunne se på en app og deretter bruke en mus eller trackpad for å lansere den, slik at man slipper å bruke fingrene på skjermen.

Ifølge Tobii skal Gaze være i stand til å etterlikne alle swipe-bevegelser i Windows 8.

Enklere å rydde opp

I tillegg skal man få en raskere og enklere opprydning i operativsystemet enn ved tidligere versjoner. Å stille tilbake til såkalte "fabrikkinstillinger" har vært en vanlig funksjon på mobiltelefoner og andre duppedingser i lang tid, men har foreløpig manglet på PC-er.

Vanligvis innebærer en ny start i Windows å formatere harddisken og reinstallere operativsystemet, men nå skal "fabrikkinnstillinger" bli tilgjengelig på Windows 8 også – slik at man lett kan rense systemet.

Se en video av Microsofts nye formateringsfunksjon i Windows 8 på YouTube:

Som bruker får man valget mellom å resette PC-en fullstendig eller å fornye PC-en. Førstnevnte innebærer å fjerne all personlig data, apper og innstillinger fra PC-en før en ny installasjon, mens man i sistnevnte kan velge å beholde personlig data, apper og viktige innstillinger etter en reinstallasjon.

Den nye prosessen er ment å være langt mer strømlinjeformet og mindre tidkrevende enn før, og skal være mer forståelig og tilgjengelig for mannen i gata.

(Kilder: Übergizmo, Microsoft)

Les også
Her er Microsoft Office 15
Les også
Dato for Windows 8-beta er spikret
Les også
Microsoft lytter til brukerne
Les også
Kom lettere på nett med Windows 8
Les også
Vurderer Bill Gates Microsoft-comeback?
Les også
– Windows 8 beta kommer i februar
Les også
Det blir lettere å installere Windows 8
Les også
10 Windows-knep du må kunne
annonse