Tek.no

Nyhet

I år er det femti år siden de første romvandringene

NASA feirer jubileet med dokumentarfilm.

NASA
Joachim Froholt
3 Juni 2015 19:00

I år er det 50 år siden verdens første romvandring, altså at et menneske beveger seg på utsiden av et romskip eller en -stasjon, i verdensrommet.

Sovjet var først

Leonov utenfor romskipet. Foto: Ria Novosti/Science Photo Library

Den første gangen dette ble gjort var den 18. mars 1965. Da gjennomførte sovjetrusseren Alexey Leonov en 12 minutter lang romvandring utenfor romskipet sitt under Voskhod 2-oppdraget.

Han hadde i praksis ingen måte å kontrollere bevegelsene sine på, annet enn å trekke i kabelen han var koblet fast til romskipet med.

Det oppsto store problemer med romdrakten hans, som på grunn av trykkforskjellen mellom innsiden og utsiden ble så stiv at han ikke klarte å aktivere det brystmonterte kameraet.

I tillegg satte han seg fast i luka da han skulle inn i romskipet igjen. For å komme inn måtte han redusere trykket i romdrakten, noe som ikke var helt ufarlig, for å komme seg inn. Underveis ble kroppen hans overopphetet med 1,8 grader.

Det endte imidlertid godt for Leonov, som for sikkerhets skyld hadde en selvmordspille som han kunne svelge om han måtte forlates i rommet.

Sovjeterne røpet selvsagt ikke at de hadde hatt problemer, og det ble først kjent etter den kalde krigens slutt.

NASA fulgte etter

Edward White blir amerikanernes første mann utenfor et romskip. Foto: NASA

Amerikanernes første romvandring var mer vellykket, og den fant sted for nøyaktig 50 år siden i dag – altså, 3. juni 1965.

Den ble utført av astronauten Edward H. White, under Gemini 4-ekspedisjonen. I motsetning til sin russiske motpart kunne han styre bevegelsene sine ved hjelp av et håndholdt system som het Hand-held Maneuvering Unit, eller «zip gun», som astronautene kalte den.

Dingsen hadde trykktanker med oksygen, som ble sprayet ut for å «dytte» astronauten i den retningen han skulle. Systemet fungerte visstnok godt, i alle fall ifølge White, men hadde kun nok oksygen til 20 sekunder med bruk.

I ettertid beskrev White opplevelsen som den største opplevelsen i livet hans, og at han var ufattelig trist da han måtte tilbake i romskipet etterpå.

Edward White døde i 1967, sammen med astronautene Virgil Grissom og Roger Chaffee, da det oppstod en brann i romkapselen deres under forberedelsene til Apollo I-oppdraget.

Senere rekorder

Bruce McCandless var førstemann som fløy rundt i rommet uten å være festet til romskipet. Foto: NASA

Det var mannen som er mer kjent som nummer to på månen, Buzz Aldrin, som først utførte arbeid over en lengre periode uten å bli utslitt. Det skjedde på Gemini 12-oppdraget, i november 1966, og grunnen til at Aldrin klarte å jobbe «utendørs» var at han hadde trent på arbeidet under vann.

Undervannsøvelser er fortsatt standardmåten å trene seg opp for arbeid i verdensrommet på.

I 1984 utførte Bruce McCandless den første romvandringen uten å være festet med ledning til romskipet.

NASA har nå lansert en fersk dokumentar om romvandringer. Du kan se den her:

Lyst til å se en romvandring «på nært hold»?
ISS-astronauter filmet to romvandringer med GoPro-kamera »

(Kilde: Youtube, via Mashable)

annonse

Les også