Nyhet

Skal datasimulere en hel, levende organisme

Ambisiøst Kickstarter-prosjekt kan bli det første i sitt slag.

Biologien er som kjent fremdeles en del hestehoder foran datateknologien når det gjelder kompleksitet, men etter hvert som datateknologien blir mer avansert er det også blitt mer naturlig å forene de to disiplinene på ulike måter.

Først og fremst har nok dette manifistert seg i de mange forsøkene på å simulere virkemåten til menneskehjernen med blant annet «tenkende» databrikker og kretskort.

Gitt den enorme kompleksiteten man finner i biologien er det imidlertid en svært krevende oppgave å utvide slik simulering til å omfatte hele, levende organismer, men som Extremetech melder er det nettopp dette som er planen med et nytt prosjekt på finansieringsnettstedet Kickstarter.

Simulering av knøttliten rundorm

Prosjektet heter «OpenWorm» og innebærer å utvikle en komplett, digital simulering av en organisme med det velklingende navnet «Caenorhabditis elegans», eller simpelthen «C elegans». Dette er en millimeterstor såkalt rundorm som ofte brukes som modellorganisme innen biologisk forskning.

Slik ser en levende C elegans-rundorm ut.Foto: Wikipedia Commons

Grunnen til at valget falt på C elegans-ormen er at det er den enkleste kjente organismen med et nervesystem, og består kun av cirka 1000 celler, hvorav litt over 300 er hjerneceller. Til sammenligning har menneskehjernen rundt 100 milliarder hjerneceller.

Målet med OpenWorm-prosjektet er å simulere denne rundormen helt ned til hver enkelt individuelle celle, slik at den etter hvert vil bli svært lik den ekte versjonen av ormen. Utviklerne innrømmer imidlertid at helt «levende» blir den nok aldri, siden programvareteknologien ennå ikke er avansert nok.

Kan studeres i nettleseren

Det interessante er at modellen, «WormSim» som den heter, skal gjøres tilgjengelig for publikum direkte i nettleseren. Dermed kan man leke seg med modellen og studere den i detalj på cellenivå ved å dreie, forstørre og forminske.

Poenget er dermed å gjøre modellen, som altså stadig vil være i utvikling, til et nyttig læringsredskap både for utdanningssektoren, forskere, leger og folk som bare er nysgjerrige på hvordan biologiske organismer fungerer. Ifølge utviklerne kan modellen potensielt bidra med viktig kunnskap som kan brukes i medisinsk behandling av mennesker.

Om man skal bruke fantasien er det kanskje heller ikke umulig at teknologien på lengre sikt kan brukes i underholdningsøyemed, for eksempel ved å lage ekstremt realistiske spillfigurer. Finansieringsmålet for OpenWorm ligger på 100 000 dollar, og i skrivende stund er summen kommet opp i 36 000 dollar med ni dager igjen.

Flere detaljer finner du på Kickstarter, og se også video under.

Nylig ble det laget et interessant kretskort:
Simulerer hjernefunksjoner tusenvis av ganger raskere enn en PC »

Les også
Dette skal være den mest detaljerte simuleringen av universet noensinne
Les også
Dette kretskortet har 9000 ganger mer kraft enn en vanlig PC
Les også
Snart kan Facebook gjenkjenne ansikter like godt som mennesker
Les også
IBM har gjort en fremtidsvisjon til virkelighet
annonse