Nyhet

Denne «smarte» sykkelen kan si ifra når den blir stjålet

Men det er ikke det eneste den er i stand til.

I disse «tingenes Internett»-tider blir stadig flere dingser koblet til den store verdensveven og blir dermed på en eller måte intelligente. Blant de nyere produktsegmentene som har inntatt denne sfæren er sykler, og nå kan nettstedet Mashable melde om en ny «smartsykkel» med et par triks i ermet.

Det er et selskap ved navn Vanhawks som nå har kastet seg på banen med en Internett-tilkoblet sykkel de har kalt «Valour». Produktet har den siste tiden gått sin seiersgang på finansieringsnettstedet Kickstarter.

Vanhawks Valour er bygget av det sterke lettvektsmaterialet karbonfiber og byr på mye snedig teknologi som skal gjøre syklingen både enklere, tryggere og mer komfortabel. Sykkelen kommer med en rekke ulike sensorer og er i stand til å kommunisere med mobiltelefonen din via en egen applikasjon.

Mye funksjoner

I likhet med smartklokker og treningsarmbånd er sykkelen i stand til å måle for eksempel kaloriforbrenningen, samt distanse og fart via GPS. Mobilapplikasjonen kan også føre statistikk og følge med på progresjonen din underveis. Den har imidlertid også et knippe andre fiffige funksjoner.

Styret har både innebygde LED-lys for navigasjon og vibrerende egenskaper. Foto: Vanhawks

Dersom du er så uheldig å bli frastjålet sykkelen vil en varsling bli sendt til eieren med informasjon om hvor sykkelen befinner seg, vel å merke dersom den stjålne sykkelen kommer innenfor rekkevidden til en annen Valour-sykkel. Dermed har funksjonen kanskje en noe begrenset nytteverdi enn så lenge.

En annen funksjon er at sykkelen kan registrere hull og humper i veien ved hjelp av et akselerometer, slik at sykkelen senere kan advare deg om slike ting i sanntid og eventuelt foreslå alternative ruter. Appen kan også informere deg om trafikkforhold i sanntid. Ellers byr sykkelen på innebygde LED-lys i styret som indikerer når du skal svinge dersom du bruker navigasjon.

Kan bestilles nå

Sykkelen har dessuten sensorer som fanger opp biler eller andre syklister som havner i blindsonen din. Om dette skjer vil syklisten få en fysisk advarsel i form av at styret vil begynne å vibrere. Systemet benytter ultrasoniske sensorer som registrerer alt som befinner seg innenfor en «trygg sone» som strekker seg 3 meter bakover og 1,2 meter til sidene.

I tillegg til dette skal Vanhawks også ha lagt stor vekt på komfort. Sykkelen har blitt en stor suksess på Kickstarter, hvor den ha samlet inn over 800 000 dollar av et mål på bare 100 000 dollar. Sykkelen kan bestilles nå via hjemmesiden til en pris på 1400 dollar inkludert frakt, altså cirka 11 300 kroner. Mer informasjon finner du på Kickstarter-siden, og se også video under.

Dette er ikke den eneste smarte sykkelen vi har sett: Et kinesisk selskap har også presentert en modell »

Les også
Nye sykkeldingser fra Garmin kan berge liv
Les også
Denne elektriske sykkelen i retrostil kan nå bli din
Les også
Disse VR-brillene kan du bruke med hvilken som helst mobiltelefon
Les også
Her er den nye Pebble-smartklokken – satte ny folkefinansieringsrekord
Les også
Nå har syklene også blitt smarte
annonse