Til hovedinnhold

Endelig er Windows 10-datoen klar

PC- og brettbrukerne har fått dato, mens mobilbrukerne må vente litt til.

RoSonic / Shutterstock.com

Det nærmer seg lanseringstid for nyeste utgave av Windows. Ryktebørsen har lenge spekulert i akkurat når det nye operativsystemet ville komme, men nå kan ryktene parkeres. I dag kom pressemeldingen med den offisielle slippdatoen fra Microsoft.

Den 29. juli kan du oppgradere til Windows 10, om du allerede har Windows 7 eller Windows 8.1. Operativsystemet blir også lagt ut for vanlig salg fra samme dato.

Oppgraderingen er gratis for deg som har en kjøpt utgave av Windows fra før. Det er PC-er og nettbrett som blir oppgradert først. Pressemeldingen sier foreløpig ingenting om noen dato for når mobiltelefoner mottar oppgraderingen. Fra før gikk det rykter om at dette ville skje noe senere, og det ser altså ut til å være tilfellet.

Se alle nyhetene i sniktitten på Windows 10

Blant nyhetene i Windows 10 er at startmenyen nå kommer tilbake, i et kombinert felt som også tar med seg deler av det vi kjenner som Modern UI i Windows Phone eller Windows 8.x.

En helt ny nettleser som gikk en tid under kodenavnet Spartan er også med. Det endelige navnet viste seg å bli Edge, men det store spørsmålet er hvordan den gjør seg mot sine konkurrenter på nettlesermarkedet. Nye funksjoner så som søkeassistenten Cortana er dessuten integrert.

I tillegg har Microsoft lansert funksjonaliteten Continuum. Denne tilpasser brukeropplevelsen på Windows-dingser på tvers av en lang rekke skjermstørrelser og formfaktorer. Om konseptet virker så godt som Microsoft antyder at det skal, vil man kunne koble mobilen sin til storskjermen, og jobbe med den som om den var en PC.

Foreløpig er det altså uklart akkurat når Windows 10 for telefoner dukker opp. Windows-sjef Joe Belfiore har tidligere uttalt at fokuset i sommer vil være på PC og nettbrett.

Sniktitt: – Windows 10 er allerede supert på telefoner

annonse