Tek.no

Nyhet

3,2 gigapiksler!

Verdens mest avanserte digitalkamera skal bidra til å avsløre universets mysterier.

SLAC
Eigil Knudsen
6 Sept 2015 12:00

Det amerikanske energidepartmentet har nå godkjent konstruksjonen av det som skal bli «verdens mest avanserte» digitalkamera. Kameraet vil få en oppløsning på generøse 3,2 gigapiksler, altså 3200 megapiksler.

Kameraet skal bygges ved SLAC National Accelerator Laboratory, som er et forskningslaboratorium som drives av Stanford University i California på vegne av energidepartementet.

Veier tre tonn

Det digitale kameramonsteret skal bli det største i verden og blir den teknologiske kjernen i teleskopet «Large Synoptic Survey Telescope» (LSST), som vi meldte om allerede i januar i år. Kameraet har gått gjennom et antall ulike «godkjenningfaser», og nå har prosjektet omsider fått det siste grønne lyset.

Illustrasjonen viser hvordan LSST-teleskopet vil se ut på toppen av Cerro Pachón-fjellet. Foto: LSST

Innretningen blir ifølge SLAC på størrelse med en liten bil og vil veie rundt tre tonn. Kameraet skal stå ferdig i år 2022 og skal da begynne å ta bilder av hele den sørlige nattehimmelen og gi oss mer detaljerte bilder av universet enn noensinne.

LSST-teleskopet skal bygges på fjellet Cerro Pachón i Chile og skal være i drift i rundt 10 år. I løpet av denne tiden er planen at teleskopet skal ta bilder hver eneste dag, og forhåpentligvis observere flere titalls milliarder nye himmellegemer som vil bli fanget inn av kameraet.

Skal gi økt innsikt i «mørk» materie

Alt dette bildematerialet vil naturlig nok ta rimelig mye plass, og i den forbindelse jobber SLAC også med å få på plass et databasesystem for håndtering av de enorme informasjonsmengdene. Teleskopet vil visstnok produsere rundt 6 petabyte med data hvert år, altså 6 millioner gigabyte.

Forskerne skal bruke dataene til å øke forståelsen av hvordan universet er bygd opp, for eksempel hvordan galakser dannes og hvor det eventuelt måtte befinne seg potensielt farlige asteroider. I tillegg håper man å oppnå større innsikt i den «mørke» materien og energien, som fyller mesteparten av universet, men som ennå fremstår som mystiske for forskerne.

Mer informasjon om prosjektet kan du finne på hjemmesidene til SLAC National Accelerator Laboratory.

I mellomtiden gjør også NASA stadig nye oppdagelser: Nå har byrået funnet en ny planet som kan inneholde liv »

(Via Engadget)

Les også
Det er så mange megapiksler at det er latterlig
Les også
Her er verdens største radioteleskop
Les også
Her forklares universet på bare åtte minutter
Les også
Nå starter byggingen av verdens største digitalkamera
annonse

Les også