Tek.no

Nyhet

Flere påskefikser

26 Apr 2011 14:27

I påskeferien er det mange produsenter som har sluppet diverse firmware-oppgraderinger til sine modeller, og her er oversikten:

Hva er egentlig firmware, og hvorfor bør du bry deg? Les mer her!

Olympus XZ-1:
Olympus XZ-1 er siste skudd på den stadig økende stammen av entusiastkompakter, og Olympus' første seriøse forsøk i denne nisjen. I følge vår test har de i stor grad lyktes også, og i den nye firmware-oppdateringen har de lagt til en liten, men kjekk funksjon, nemlig at man nå manualt kan velge bildeorientering. Selv om kameraet har sensor for å gjøre dette automatisk, er det ikke alltid sikkert at denne sensoren velger riktig. For eksempel er det vanskelig for den å finne ut hvilken vei bildet skal være når man fotograferer rett opp eller rett ned. Med den nye firmwaren kan man velge å definere dette manuelt i stedet, og dataene vil da lagres i bildenes EXIF.

Mer informasjon om firmware-oppdateringen til Olympus XZ-1 finner du her.

Ricoh GXR-systemet:
Ricoh har også fikset på ting, og en knapp måned etter forrige gang er det deres GXR-system som blir fikset på. Oppdateringen er for selve grunnenheten i GXR-systemet, samt fire av objektivmodulene, nærmere bestemt 50 mm f/2.5 macro, 28 mm f/2.5, 24-72 mm f/2.5-4.4 VC, og 28-300 f/3.5-5.6 VC.

Selv om oppdateringen, som har versjonsnummer 1.36, også sies å være for grunnmodulen, oppgis det ingen endringer for denne. Man får imidlertid ikke oppdatert firmwaren i objektivmodulene annet enn gjennom basismodulen, så forskjellen er i praksis rent akademisk. For alle de fire nevnte objektivmodulene er det en mulig fargefeil i visningen av bilder tatt med cross process-funksjonen som er korrigert, men i tillegg har 28mm-modulen fått fikset et problem med eksponeringen i bilder tatt i sterkt sollys. den samme modulen, samt 50 mm f/2.5 macro har begge også fått fikset et problem som kunne gjøre at man ikke fikk tatt bilde i dårlig lys overhodet.

Oppdateringen kan lastes ned herfra.

Panasonic TS3, TZ20 og TZ22:
Panasonic har fikset på tre ulike kompaktkameraer, alle med innebygget GPS, og det er også denne funksjonen som har fått en liten forbedring, nærmere bestemt i hvor nøyaktig forskjellige steder i Europa er angitt.

Oppdateringen finner du her.

Nikon D7000:
Nikons nyeste entusiastmodell fikk velfortjent ros i vår test, og at Nikon nå flikker litt på firmwaren i den gjør neppe kameraet noe dårligere. Nikon har fikset en rekke småfeil og gitt kameraet en del mindre endringer, blant annet at støyfjerningen nå når den er slått på vil slå inn på lukkertider fra og med ett sekund, ikke åtte sekunder som tidligere. I tillegg er småproblemer med avspilling av videoopptak på TV eller i visse programmer løst, samt en feil som kunne gi fargefeil på videoopptak når de ble åpnet i Nikons egne program, Nikon Capture NX2 og View NX2. Småfeil med kameraets kunstige horisont har også blitt bokstavlig talt rettet opp, samt noen skrivefeil i hjelpesystemet.

Oppdateringen, samt instrukser, kan du laste ned herfra.

Canon EOS 7D:
I siste liten har også Canon kommet med en firmware, denne gang til 7D. Den ble sluppet ved en feil for litt siden, men ble først i dag sluppet offisielt, og det som fikses er sjeldne småfeil som involverer enten videoopptak på spesielle minnekort eller økning av skrivehastigheten til UDMA 7-kort. I tillegg er enkelte skrivefeil i hjelpesystemet på arabisk og portugisisk rettet opp, samt at bildestabilisatoren ikke fungerte i visse innstillinger med enkelte objektiver.

Oppdateringen finnes for Windows og Mac.

annonse