Verdens tynneste skjerm er en såpeboble
Slankere enn dette kan det vel ikke bli?
Forskere ved Universitetet i Tokyo har utviklet en teknologi som sender bilder til overflaten av såpebobler, og det er antakelig den slankeste og mest formbare skjermen som finnes i dag.
Å projisere et bilde på såpe er ikke så enkelt som det kanskje høres ut. Lys passerer vanligvis gjennom en såpeboble uten å endres, og for å løse dette sendte forskerne ultralydbølger til boblens membran via høyttalere.
Disse bølgene bryter opp spenningen på overflaten slik at den blir ugjennomsiktig, men fremdeles i stand til å reflektere nok lys for å vise fargerike bilder til seerne.
Robust boble
Såpebobler har som kjent en lei tendens til å sprekke i tide og utide, og for å hindre dette lagde forskerne en kolloidløsning bestående av sukker, glyserin, såpe, surfaktant, vann og melk. Dermed ble overflaten sterk, men fremdeles smidig. Du kan for eksempel dytte fingeren gjennom bobla uten at den sprekker.
Teksturen på bobla kan endres slik man selv ønsker det, takket være bølgelengden på lydbølgene, som er kontrollert av mennesker. På et bilde av en ball kan for eksempel overflaten bli endret til å gi illusjonen av et glatt eller grovt materiale på ballen.
Foruten å være en formbar såpeboble, har denne typen skjerm en annen fordel overfor konvensjonelle modeller: Endringer av lydbølgene gjør også at man kan styre hvor mye refleksjoner skjermen skal vise. Man kan med andre ord kontrollere hvor gjennomsiktig skjermen skal være i sanntid.
Selvsagt med 3D også
Heller ikke en såpebobleskjerm slipper unna den stereoskopiske 3D-trenden som preger så å si alle nye TV-er nå for tiden. Man kan koble sammen flere såpebobleskjermer og endre frekvensen litt på hver slik at gjennomsiktigheten påvirkes. På den måten viser en enkel projektor litt ulike bilder på hver skjerm og skaper en slags holografisk effekt.
Dette er «bare» et forskningsprosjekt, så ikke forvent å se en såpebobleskjerm i butikkhyllene med det aller første. Hensikten med akkurat dette forsøket var å gjenskape visuelle egenskaper til ulike materialer, som for eksempel gress og stein.
Såpebobleskjermen viser dessuten hva som kan være mulig med skjermer i framtiden, og hva dagens skjermer ikke får til – da først og fremst formbarhet og skreddersydd tilpasning som kontrollert gjennomsiktighet.
- Les også: Dette er «Årets skjerm 2012»
(Kilde: New Scientist)
Se videoen under for mer informasjon om den unike skjermen: