Tek.no

Nyhet

Dette kommer i september

Disse produktene holder høstdepresjonen på god avstand

7 Sept 2012 09:54

Systemkamera og objektiver

Høsten er kommet. Storstipendet har kommet for studentene. Kanskje er det noen feriepenger igjen? En ting er sikkert: I september er det flust av nye produkter som kommer på markedet. Det er spesielt kompaktkameraer og objektiver som dominerer listen vår. Til tross for drøy pris er det nok mange som har ventet på Canons oppdatering av 24-70-objektivet, og Nikon har sluppet en oppfølger til sitt 1 J1-kamera. Spennende helmanuelle objektiver fra blant annet Samyang og Vöigtlander er også på listen. Det blir neppe noen høstdepresjon i Akam-leiren.

Nikon 1 J2

Etter å ha sittet på gjerdet i mange år kom endelig Nikon i fjor på markedet med speilløse systemkameraer. Nå har de kommet med enda et speilløst kamera, nemlig Nikon 1 J2. I utgangspunktet er det ikke snakk om den helt store oppgraderingen. Nikon 1 J2 er utstyrt blant annet med en ny og forbedret LCD-skjerm, med en oppløsning på 921 000 bildepunkter. I tillegg til forbedret skjerm skal kameraet også ha fått arvet en del funksjoner fra kompaktkameraer i Coolpix-serien, som har blitt lagt under et ekstra punkt på programhjulet på baksiden. I dette programmet, som har fått navnet Creative Mode, vil man nå ha raskere tilgang til de manuelle fotoprogrammene P,A,S,M. I tillegg er kameraet tilgjengelig i en ny farge, nemlig oransje. Den kanskje største oppdatering er imidlertid prisen. Kameraet har blitt en del rimeligere, og veiledende pris med kitobjektivet 11-27.5mm har en veiledende pris på 4290 kroner. Kameraet skal være tilgjengelig fra midten av september.

Filmobjektiver fra Samyang

Optikkprodusenten Samyang er kjent for å lage lyssterke fastobjektiver for fotokameraer. Nå har de imidlertid lansert tre nye objektiver som er påtenkt videofotgrafen. To av dem kommer i september. Septembernyhetene er T1.5 35mm AS UMC, T1.5 24mm ED AS IF UMC. Førstnevnte er et normalobjektiv med brennvidde 35 mm, og største blender T1.5. På videooptikk er det vanlig å regne blenderverdier i transmisjonstall, istedenfor vanlige blenderverdier. Fordelen med denne måten å regne blender på, er at tallet har tatt høyde for lystapet som skjer når lyset brytes gjennom glasset i objektivet. Objektivene skal slippes for salg i løpet av september og vil koste 4500 (35mm) og 5500 (24mm) norske kroner.

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

Da oppfølgeren til Canons profesjonelle standardzoom ble sluppet, var det for mange Canon-brukere en etterlengtet oppgradering. 24-70 er blitt en cm kortere, mens filterdiameteren har økt til 82 mm, mot 77 mm før. Dette er samme filterdiameter som blant annet Canons 16-35 mm L f/2.8 II, og en så stor filterdiameter gjør at filtre til objektivet blir temmelig dyre. Den har selvsagt fortsatt lysstyrke på f/2.8 over hele fjøla, og USM for rask og lydløs fokusering. Canon forteller at optikken er helt redesignet, og den nye 24-70 skal gi eksepsjonell ytelse, med skarpere bilder, mindre kromatiske avvik samt mindre forvrengning, spesielt på 70 mm, lengste brennvidde. For at dette skal være mulig har de to UD-elementer og et asfærisk linseelement. Objektivet har også sirkulær blender med ni lameller: dette betyr rett og slett at det som er ute av fokus (bokeh), ser veldig pent ut. En annen nyhet er at du nå kan bruke den manuelle fokusringen til å overstyre autofokusen, selv når den er i bruk. Canon 24-70 har vært et veldig populært objektiv i Canons profesjonelle L-serie, men det faktum at det er ti år siden objektivet kom gjør at en utskiftning ønskes velkommen. Det samme kan kanskje ikke sies om prisen. Anbefalt utsalgspris fra Canon er 19.990 norske kroner, men enkelte nettbutikker er nede i under 18.000,-. Objektivet har blitt forsinket flere ganger allerede, men det skal etter sigende komme i september.

Sony SAL-55300 DT 55-300mm F4.5-5.6 SAM

Sony er nok en produsent som kommer med et nytt objektiv i september. Objektivet er konstruert for Sonys A-kameraer med APS-C-sensor. Objektivet får brennvidden 55-300 mm, som gir samme utsnitt som et 83-450 mm objektiv påmontert et fullformatkamera. Blenderverdiene blir f/4.5 på korteste brennvidde, og f/5.6 på tele-enden. Dette er ikke spesielt imponerende tall, men burde holde for de fleste glade amatører som ofte har begrenset budsjett å bruke på slikt. Objektivet vil koste rundt 2700 kroner.

Samyang 8 mm f/2.8 (Fujifilm X-Pro1)

En morsom nyhet for eiere av Fujifilm X-Pro1 er at Samyang slipper et fisheyeobjektiv for kameraet i september. Objektivet, med lysstyrke på f/2.8 og brennvidde på 8mm (tilsvarende 12 mm på fullformatskamera), er i kjent Samyang-stil spartansk innredet, med manuell blenderring og uten autofokus. Objektivet vil koste omkring 3000 kroner.

Voigtländer Color Skopar SL II 28mm f/2.8

Den helmanuelle festen er ikke over. Voigtländer-produsenten Cosina slipper i september et vidvinkelobjektiv på markedet. Brennvidden er 28 mm og det har fått største blender f/2.8. Objektivet blir laget i både F- og EF-fatning. Det betyr at det vil passe på alle digitale speilreflekser fra Nikon og Canon, uansett om det er APS-C eller fullformat. Men, helt manuelt er det riktignok ikke, særlig hvis du velger Nikon-versjonen. Cosina har nemlig utstyrt den med AIS-chip så kameraet skal kunne styre blender og lukkertid på objektivet. Felles for begge versjonene er at autofokus er utelatt, i god Voigtländer-ånd. Vi har bare fått tak i europeiske priser, som vil tilsvare i underkant av 4000 kroner. Canon-versjonen er drøye to hundre kroner dyrere. Vi har ikke fått oppgitt noen pris eller tilgjengelighet i Norge, men veiledende europeisk pris skal være €529 for Nikon og €549 for Canon.

SLR Magic HyperPrime CINE 50mm T0.95

Den Hong Kong-baserte optikkprodusenten SLR Magic benyttet årets første dag til å lansere et - på papiret - januarsprekt normalobjektiv. Det ryktes at objektivet kommer nå i september, men ta det med en klype salt. Objektivet med 50mm brennvidde suger inn lys og mørke med en maksimal lysgjennomstrømming på T0.95. Det leveres med Leica M-fatning og kobling som tillater fokus med rammesøkeren på Leicas kamerahus. Bak det lite Scrabble-vennlige navnet, skjuler det seg altså et objektiv beregnet på foto og videoopptak med tynn dybdeskarphet og i dunkel belysning. Objektivet fokuserer ned til 0.7 meter, noe som er ganske vanlig for rammesøkerobjektiver. Dette skjer helt manuelt, og det samme gjelder valg av blenderverdi. Det er ingen elektronisk kobling for overføring av fokus- eller blenderdata til kamerahuset. Akam skrev i januar at pris var foreløpig ukjent - og det samme må vi innrømme i september

Pentax X-5

Pentax har lansert en ny superzoom med navnet X-5. Kameraet er spesielt fordi det ser ut som et speilreflekskamera av utseende og størrelse, men ikke la deg lure. Det er fortsatt snakk om et avansert kompaktkamera. Kameraet er kanskje mest interessant for fotografer som ønsker seg et skikkelig robust og stort kompaktkamera, som kan tilby et stort brennviddeomfang. X-5 er nemlig utstyrt med 26x zoom, som strekker seg fra imponerende 22,3 mm på vidvinkel til 580 mm på full tele, omregnet til 35 mm format. Lysstyrken strekker seg fra f/3.1 som største blender på vidvinkel til f/5.9 på full tele. En brennvidde som burde dekke behovet til de aller fleste. For best mulig bildekvalitet er kameraet utstyrt med en bakbelyst CMOS bildebrikke av størrelsen 1/2.3" med 16 megapiklser. Kameraet har ikke en optisk bildestabilisator, men det sitter en stabilisator på bildebrikken som skal hindre uskarpe bilder ved rystelser.

Sigma DP2 Merrill

Sigma, mest kjent for tredjepartsobjektiver, slipper i september et mye omtalt kamera. Eller, strengt tatt er det bildebrikken som sitter i kameraet som har skapt all blesten. Bildebrikken er en 15 megapiksler Foveon X3-brikke, som Sigma markedsfører som 46 megapiksler, grunnet en noe kreativ tellemåte. Bildebrikken er av APS-C-størrelse, noe som er tilsvarende de fleste speilreflekser på markedet. Med andre ord er det en stor bildebrikke som har fått plass i et så lite kamera. Prisen på Sigma DP2 Merrill vil komme på 7999 kroner, og den kommer i september, har Fotovideo opplyst oss om.

På neste side vil vi se på nye kompaktkameraer og andre nyheter.