Til hovedinnhold

Apple i strupen på Amazon og Google

iPad mini vil bidra til å doble markedet for sjutommers nettbrett, mener analytiker.

Som mange allerede hadde ventet, lanserte Apple tirsdag kveld en miniutgave av iPad. Det viste seg at de fleste av ryktene i forkant av lanseringen stemte.

Det som ikke stemte, var at Apple samtidig lanserte fjerde generasjon av den vanlige iPad-en – bare et halvt år etter at tredje generasjon ble lansert. Denne skal ha opptil dobbelt så god CPU- og grafikkytelse som dagens iPad.

Nye iPad mini har 7,9 tommers skjerm, mot 9,7 tommer for den vanlige iPad-en. Dermed går den rett i strupen på Google og Amazon, som har hatt stor suksess med sine små nettbrett Google Nexus 7 og Amazon Kindle Fire og Fire HD.

Apple gjorde da også et poeng i sin presentasjon ut av å sammenligne nettopp et 7-tommers nettbrett, som etter alt å dømme var en Google Nexus 7, med nye iPad mini. Apple forsøkte etter beste evne å overbevise publikum om at iPad mini ikke bare er teknisk overlegen, men også har en bedre kvalitetsfølelse – bygget i metall i stedet for plast.

– Lav pris vil gjøre den til en hit

Spesielt i USA har Amazon Kindle og Google Nexus 7 i løpet av kort tid kapret en stor andel av markedet for rimelige nettbrett, og bevist at det er et marked også for små nettbrett. iPad mini legger seg prismessig ikke så veldig mye over konkurrentenes nettbrett.

Ifølge en rapport fra IHS iSuppy vil den nye iPad mini-modellen bidra til at markedet for 7-tommers nettbrett vil dobles i løpet av året, til rundt 34 millioner enheter. Brian White, analytiker ved Topeka Capital Markets, sier til Bloomberg at Apple alene kan komme til å selge 5 til 7 millioner iPad mini innen slutten av året.

– Den nye ipad-en var ventet, men vi tror uansett at den vil bli en hit på grunn av den lavere prisen, skriver analytiker Shaw Wu i Stern Agee /& Leach Inc i en e-post til Bloomberg. Men ikke alle er enige i at prisen er så veldig god.

– Med en pris på 329 dollar vil den ikke dra folk vekk fra Kindle- og Nook-nettbrett, sier Erik Gordon, professor ved University of Michigan til Bloomberg.

Priser og tilgjengelighet

iPad mini med Wi-Fi vil være tilgjengelig 2. november til en pris på 2 590 kroner for 16 GB-modellen, 3 290 kroner for 32 GB og 3 990 kroner for 64 GB.

Fjerde generasjon iPad vil også være tilgjengelig i Wi-Fi-utgave fra samme dato, til priser på 3 890 kroner for 16 GB, 4 590 kroner for 32 GB og 5 290 kroner for 64 GB.

iPad mini med 3G og 4. generasjon iPad med 3G kommer et par uker senere.

Vårt søsternettsted Amobil.no har flere tekniske detaljer om de nye iPad-modellene.

(Kilder: Apples presselansering og Bloomberg)

annonse