Til hovedinnhold

10 grunner til å velge stasjonær PC

Bærbart er bra, men ikke alltid best.

Store ting har skjedd på datafronten de siste månedene. Vi har fått nye generasjoner av grafikkort og prosessorer, og i år er de bærbare PC-ene lekrere og smekrere enn noensinne. Kombinerer vi dette med ferie- og skattepenger ferskt på bok, er det nok en og annen som har planer om noe nytt datamaskineri i løpet av de nærmeste månedene.

For mange vil det naturlige spørsmålet være hvilken bærbar man skal velge seg. Men da må vi selvsagt minne om at stasjonære datamaskiner også har sin naturlige plass i ethvert velmøblert hjem. En gammeldags kasse-PC er nemlig overlegen en gjennomsnittlig laptop på en rekke områder:

1. Du får mer krefter

Dersom ren datakraft er viktig for deg, er det en stasjonær du skal ha. Store e-muskler krever nemlig mye strøm og gode kjøleegenskaper, og der er det dårlig stilt i bærbarverdenen.

Det finnes riktignok noen store bærbare med fokus på tyngre oppgaver som spilling og 3D-modellering, men en tung 17-tommer er jo strengt tatt mer slepbar enn bærbar.

2. God ytelse koster mindre

Relatert til forrige punkt får du langt mer datakraft for pengene dersom du legger en del tusenlapper i en stasjonær enn en bærbar. Men det gjelder riktignok ikke for alle prisklasser. Klarer du deg med et enkelt og grunnleggende oppsett, vil en bærbar kunne være et minst like greit valg.

3. Solide saker

Hissig av deg? Hender det at du går litt bananas? Hvis du av en eller annen grunn skulle føle for å denge løs på eller med utstyret, kan det fort bli fatalt dersom du sitter med en bærbar PC. For stasjonære er det i hvert fall grei skuring å anskaffe et nytt tastatur etter utbruddet.

4. Skjerm, tastatur og mus etter eget valg

Bærbare flest er lagd for portabilitet fremfor komfort og ergonomi. Her har det blitt mange forbedringer over de siste årene, men men det er fremdeles ingenting som slår et skikkelig tastatur, en god datamus og en stor skjerm eller to.

Nå er det selvsagt ingenting i veien for å koble det til en bærbar PC heller – det er jo derfor så mange som jobber har dokkingstasjon til sin portable PC. Men hvis man jobber så mye på det samme stedet, kunne kanskje en stasjonær vært et like godt valg.

5. La jobben bli på jobben

Det at en stasjonær nettopp forblir på ett sted, kan også være en fordel. Som nevnt over er det mange i arbeidslivet som utstyres med en bærbar PC, og arbeidsgivere som da forventer at man skal bruke den til jobb på de rareste steder og tider.

Jobber du på en stasjonær, kan du da også "legge igjen" jobben når du går for dagen. Det kan riktignok fremdeles hende at du blir kommandert til å gjøre noe og må returnere utenom arbeidstid, men kostnadene for arbeidsgiver vil bli høyere, og terskelen for å ta av fritiden din likeså.

Og så finnes det selvfølgelig både skylagring og fjerninnlogging, men du trenger jo ikke minne sjefen på det.

6. Velg komponenter etter eget ønske

For de fleste bærbare er det slik at du kjøper en ferdig pakke, hvis konfigurasjon er prisgitt produsenten av maskinen. Med en stasjonær kan du strengt tatt selv velge innhold, det være seg fra øverste eller nederste hylle og forskjellige produsenter.

I tillegg står du fritt til å leke deg med maskinvaren din. Hvorfor ikke eksperimentere litt med overklokking, eller ha det moro med vannkjøling?

7. Enklere å oppgradere

Hvis du plutselig finner ut at du trenger mer datakraft, vil du i de fleste tilfeller enkelt kunne oppgradere din stasjonære datamaskin uten at det lopper deg. Prosessor og grafikkort kan byttes ut, en SSD kan hives inn og minnet kan enkelt utvides.

Med en bærbar PC kan du kun belage deg på bytte av minne og harddisk. Men for de stadig tynnere modellene blir det nå også mer og mer vanlig at du ikke kan gjøre noe som helst selv.

8. God plass til lagringsplass

Skulle harddisken eller SSD-en begynne å fylle seg opp, kan du enkelt utvide lagringskapasiteten med noen terabyte ved å smekke inn en ekstra harddisk eller to. Med bærbare har du som regel kun plass til en eneste 2,5-tommers disk. Du kan selvfølgelig koble en ekstern harddisk til den bærbare, men det går igjen ut over hvor portabel den kan regnes.

9. Enklere å reparere og rengjøre

Dersom en eller annen komponent i PC-en din skulle ta kvelden, er det bare å åpne din stasjonære og erstatte den defekte delen med en ny. Det samme gjelder for tilhørende utstyr. Brus i tastaturet eller et webkamera som ikke virker kan enkelt byttes ut. Med en bærbar PC der alt er integrert, ender du fort opp med å måtte levere inn hele skaberakket til reparasjon.

At en stasjonær enkelt kan åpnes, betyr også at vårrengjøringen bokstavelig talt er grei skuring. På en bærbar er tilgangen til innmaten som regel kraftig begrenset, så det er ikke så enkelt å rengjøre dem.

10. Den blir ikke stjålet

Er du redd for å få uvelkomment besøk av B- eller C-gjengen mens du er ute av huset? Da er det greit å være klar over at mens en bærbar PC er lett å ta med seg og omsette, er det ingen profesjonelle kjeltringer som gidder kaste to blikk på den grå kassa under pulten din. Den er ganske enkelt ikke verd bryderiet.

Men bærbart er fremdeles bra

Det er altså klart at det er mange fordeler med tradisjonelle stasjonære PC-er. Men det er selvsagt heller ikke løsningen på alt, og på noen områder er det ingen tvil om at en bærbar datamaskin stiller sterkere.

Portabel

Dette er den mest opplagte fordelen til en bærbar. Lav vekt og liten størrelse betyr at du kan klappe den sammen og putte den i sekken. Batteridriften gjør videre at du kan jobbe omtrent hvor du vil og når som helst.

Men husk likevel at bærbart ikke betyr full frihet. Skal du jobbe over en lenger periode, vil du fremdeles være avhengig av et strømuttak og et arbeidsmiljø med en viss ergonomi.

Bruker generelt mindre strøm

Bærbare skal holde så lenge som mulig på ren batteridrift, og bruker derfor komponenter som er spesielt strømgjerrige. Det vil også si at de bruker langt mindre strøm enn en gjennomsnittlig stasjonær.

Takler strømbrudd

Siden laptoper tross alt går på batteristrøm, er det ingen fare for at du skal miste data ved et eventuelt strømbrudd. For stasjonære kan du riktignok berge deg med en UPS (Uninterruptible Power Supply), men dette er sjelden noe vi finner i vanlige hjem.

Plassbesparende

Bærbare tar liten plass og kan lett flyttes eller gjemmes bort. En stasjonær med skjerm, mus, tastatur, høyttalere og så videre vil ikke være like lett å gjøre usynlig.

Nå finnes det jo små stasjonære og såkalte alt-i-ett-modeller som er mer plasseringsvennlige, men da gir du igjen slipp på valgfriheten og flere andre av punktene vi har nevnt ovenfor.

Kombinér som du vil

Et alternativ til å gå for enten det ene eller det andre, er å satse på flere datamaskiner. Lar egenskapene til bærbare og stasjonære få lov til å utfylle hverandre, er det faktisk kanskje det aller beste alternativet.

For eksempel kan du ha en dugelig stasjonær til bruk i hus eller på hybel, mens en liten og rimelig laptop eller nettbrett med god batterikapasitet tar basisbehovene når du er på farten.

Er du opptatt av spill eller noe annet som krever god ytelse, kan en slik komboløsning bety både lavere pris og bedre ytelse enn du ville fått med en en stor og dyr spillbærbar som du blir sliten av å dra rundt på.

Les også: Slik bygger du din egen PC »

Les også
Her er de beste spill-maskinene
Les også
Toshiba Satellite Z930: Lett og stillegående lekekamerat
Les også
De beste hjemme-PC-ene
Les også
Synkende PC-salg i Europa
Les også
Vi ljuger på Facebook
Les også
Snart kommer gjennomsiktige skjermer
Les også
PC-produsenter mangler metall – Apple får skylda
Les også
De 10 hotteste skjermene
Les også
Disse 10 bærbare PC-ene er hetest nå
Les også
VIA slipper PC i knøtte-klubben
Les også
Microsofts nye Surface-bord byr på en helt unik opplevelse
Les også
Ikke kast din gamle PC!
annonse