Til hovedinnhold

Windows 8 kommer i fire utgaver

Nå er det endelig klart.

Vi har tidligere skrevet at Windows 8 kan komme i hele ni versjoner, men nå har Microsoft endelig annonsert at det "bare" dukker opp fire utgaver når det nye operativsystemet får sin endelige lansering i høst.

De fire versjonene heter Windows 8, Windows 8 Pro, Windows 8 Enterprise og Windows RT. ARM-baserte enheter får Windows RT, mens x86-/64-enheter kjører på den vanlige utgaven av Windows 8 og Pro-versjonen.

Vanilla og Pro

Standardutgaven av Windows 8 er den de fleste PC-brukere vil forholde seg til. Den kjører altså på PC-er såvel som nettbrett med 32-bit og 64-bits x86-/64-prosessorer, og tilbyr deriblant en oppdatert Windows Explorer, oppgavebehandler, bedre støtte for flerskjerm og gjør det lett å endre språk.

Windows 8 Pro tar det hele ett steg opp og er hovedsakelig ment for bedrifter. Denne utgaven er spesielt designet for å gjøre det enklere for teknoentusiaster, bedrifter og andre profesjonelle å ta i bruk mer av det Windows 8-teknologien har å by på. Dette inkluderer blant annet kryptering, virtualisering, PC-forvaltning og domenetilkoblingsmuligheter.

For ARM

Windows RT er kanskje den mest spennende utgaven for de fleste entusiastene. Versjonen kommer forhåndsinstallert på PC-er og nettbrett som kjører på en ARM-prosessor, og skal levere Windows 8 mens batterilevetiden blir ivaretatt best mulig.

RT kommer levert med en Microsoft Office-utgave (Word, Excel, PowerPoint og så videre) som er spesielt laget for å kjøre i skrivebordsmodus på trykkskjermer. Windows RT kommer ikke med Windows Media Player.

Microsoft lanserer også en Enterprise-versjon for storkunder eller volumlisenser med Software Assurance-program. Windows 8 Enterprise har alle egenskapene til Windows 8 Pro, men tilbyr i tillegg avansert sikkerhet, PC-administrasjon og utrulling, og mye mer.

Se en full oversikt over de ulike egenskapene på de forskjellige versjonene av Windows 8 hos The Windows Blog.

annonse