Til hovedinnhold

Piratlov senker nettrafikken

Den svenske Ipred-loven ble satt i kraft i går. Denne nye loven gir rettighetseiere lov til å få innsyn i hvem som befinner seg bak en svensk IP-adresse om de kan overbevise en domstol om at det er mistanke om at IP-adressen har blitt brukt for å laste ned ulovlig materiale. Loven ser ut til å ha en merkbar effekt allerede første dagen.

Trafikken ned med 30 prosent

Ifølge svenske Computer World viser tall fra Netnod, som har oversikt over den svenske nettrafikken, at trafikken i blant svenske nettbrukere falt med omtrent 30 prosent første dagen loven kom i kraft. Den 31. mars klokken 14:00 lå trafikken gjennom svenske knutepunkt på rundt 120GB. Den 1. april på samme tidspunkt var den falt til rundt 80GB. De foregående ukene har trafikken ligget stabilt og dette er det største fallet en har sett i trafikk siden razziaen mot The Pirate Bays servere i 2006. Netnod vil på sin side ikke koble trafikkfallet sammen med den nye loven. De mener det her kan være snakk om andre årsaker.


Om trafikkfallet henger sammen med den nye loven slår det hull på tidligere antagelser om at loven vil ha liten effekt på piratnedlastning. En undersøkelse svenske Sifo gjennomførte viste at få svensker hadde tro på at den nye loven ville ha noen spesiell effekt. Kritikere av loven mener derimot loven trår over grensene for retten til personvern.

Fortsatt populær

The Pirate Bay, som er en av nettsidene som skal rammes av den nye loven, har på sin side annonsert at de vil lansere en ny tjeneste, Ipredator, som vil beskytte innsyn i din IP. Tjenesten skulle etter planen lanseres 1. april, samtidig som den nye loven, men så langt har tjenesten ikke blitt lansert offisielt ifølge tjenestens nettsider.
Derimot viser The Pirate Bay sitt eget kart med oversikt over verdens bruk av nettsiden at svenskene fortsatt er aktive i bruk av nettsiden. I skrivende stund står svenske brukere for 2.2 prosent av all trafikk på nettsiden. Norge på sin side står for rundt en prosent av all trafikken.

Mer om
annonse