Til hovedinnhold

Falske Windows 10-oppgraderinger kan ta over PC-en din

Farlig programvare spres via e-poster som utgir seg for å komme fra Microsoft.

Microsoft lanserte endelig sitt nye operativsystem Windows 10 nylig, og siden har folk kastet seg rundt for å laste ned den ettertraktede gratisoppdateringen. Den store iveren kan nok føre til at folk glemmer bort sin kritiske sans, noe hackere nå ser ut til å utnytte.

Teknologiselskapet Cisco melder nemlig på bloggen sin at det for tiden verserer en skummel e-post med det som oppgis å være Windows 10-oppdateringen, men som i realiteten er et farlig, ondsinnet program.

Krypterer filer

E-posten utgir seg for å være en offisiell Microsoft-melding. Den skal være svært overbevisende, med blant annet avsender-adressen «update@microsoft.com» og en melding om at e-posten er skannet for virus med lenke til den legitime sikkerhetstjenesten MailScanner.

Dette er meldingen som ofre for CTB-Locker vil få opp. Foto: Cisco

E-posten kommer med en ZIP-fil kalt «Win10Installer.zip», og om denne åpnes og kjøres vil PC-en bli infisert med et såkalt ransomware-program kalt «CTB Locker». Dette programmet krypterer filer på datamaskinen din og krever løsepenger for å gi deg tilgang til den private nøkkelen som låser opp filene igjen.

Løsepengene må betales innen en gitt tidsfrist og må betales i den virtuelle valutaen Bitcoin. Ransomware er en type ondsinnet programvare som har blitt stadig vanligere den siste tiden, og som vi sist så en variant av så sent som i mars i år.

Levert til mange brukere

Det er uvisst hvor mange som hittil har latt seg lure av den falske e-posten og blitt rammet av den ondsinnede programvaren, men ifølge Cisco blir programmet for øyeblikket levert til brukere med «høy hyppighet».

Cisco peker på at folk med onde intensjoner alltid vil forsøke å dra nytte av store begivenheter når det gjelder å gjøre folk til ofre for vinningskriminalitet, og at mange nok ser på Windows 10-lanseringen som en gyllen anledning. Som generelle sikkerhetstiltak anbefaler Cisco å ta sikkerhetskopier av viktig innhold på PC-en som bør oppbevares offline.

Samtidig er det selvsagt en fordel å avvise alle e-poster som ser mistenkelige ut. Cisco har for øvrig laget en video som viser CTB Locker i aksjon, som du kan se på denne siden. Mer informasjon finner du på selskapets blogg.

Ikke lagt inn Windows 10 ennå? Les hva vi synes om det nye operativsystemet, før du oppgraderer »

Det er nå mulig å ta knekken på ransomware-programmer: Sikkerhetsselskapet Kaspersky Labs har lansert et eget verktøy på nettet »

(Via Mirror)

Les også
Ser du denne beskjeden er du nødt til å betale tusenvis av kroner
Les også
– Millioner av nettsider er sårbare for hacking
Les også
Mobile enheter blir stadig farligere å bruke
Les også
Nå bruker Google «kunstig hjerne» til å luke ut søppelpost
Les også
Slik tar hackerne over styringssystemer til kraftverk, sykehus og industri
Les også
Nytt virus låser Android-telefoner og krever løsepenger
Les også
Endelig har man tatt knekken på programvaren som krypterer filer og krever løsepenger
annonse