Foreldre kaller opp barna etter Instagram-filtre

Verdensomspennende undersøkelse viser at en helt ny navnetrend er i full sving.

Et av de største valgene foreldre tar når et barn blir født, er å gi barnet et navn. Nå melder Engadget om at en ny, verdensomspennende navnetrend er i ferd med å sette sitt merke på en hel generasjon. Smartmobilbrukende foreldre verden over har nemlig begynt å kalle opp barna sine etter Instagram-filtre.

Det er baby-nettsiden Babycenter som har sammenfattet tallene, og de melder at særlig guttenavnet Lux i løpet av 2015 har blitt enormt populært – med en økning på hele 75 prosent sammenlignet med fjoråret.

Instagram er en svært populær bildeapp, og et sosialt medie. Foto: Shutterstock

Samtidig er det også navnet på et Instagram-filter, i likhet med disse andre guttenavnene:

 • Ludwig
  (42 prosent økning)
 • Amaro
  (26 prosent økning)
 • Reyes
  (10 prosent økning)
 • Hudson
  (4 prosent økning)
 • Kelvin
  (3 prosent økning)

På jentesiden var det først og fremst Juno som merket en økning i popularitet, på 30 prosent mot året før. Av andre jentenavn, finner vi blant annet Valencia (26 prosent) og Willow (13 prosent). Nøyaktig hvor mange barn som er kalt opp etter Instagram-filtre vites ikke, men hele undersøkelsen består av barn fra over 340 000 foreldrepar.

Få Instagram-barn i Norge

Vi måtte selvfølgelig sjekke om det fantes noen Instagram-barn her til lands også, og foretok en svært uhøytidelig sjekk i arkivet til Norskenavn.no. Resultatene var nedslående, og det ser altså ikke ut til at norske navnetrender har latt seg påvirke av bildeappens filtre helt enda. De eneste navnene på listen som faktisk er i bruk her til lands, er Juno, Kelvin og Ludwig, men disse er i utgangspunktet allerede aksepterte –om enn litt uvanlige – navn.

Dessuten har jo de fleste filternavnene engelsk klang, hvilket lyder litt rart i norske ører (og barnehager).

Ville du kalt opp barnet ditt etter et Instagram-filter? Kommentér gjerne!

Barn, foreldre og Instagram er ikke bare fryd og gammen:
Norske foreldre aner ikke hva barna gjør på Instagram »

(Kilde: Engadget, Babycenter, Norskenavn.no)

annonse