Til hovedinnhold

Her er den nye romdrakten til SpaceX

Elon Musk: – Den funker.

Elon Musk/NASA

Elon Musks SpaceX har store ambisjoner. De ønsker blant annet å bli de første til å tilby romturisme, og annonserte tidligere i år at de hadde inngått avtaler med to personer om å sende dem i bane rundt månen og tilbake.

De har også gående et prosjekt kalt «Interplanetary Transport System», som i enden har som formål å la oss kolonisere Mars.

I morges viste Elon Musk frem selskapets nye romdrakt på Instagram.

– Verdt å notere at denne faktisk fungerer (ikke en mockup). Den er allerede testet i dobbel vakumtrykk, skrev Musk.

Han påpekte også at det har svært vanskelig å finne balansen mellom funksjon og estetikk, selv om det er enkelt å få til begge hver for seg. Han lovet også flere bilder de kommende dagene.

Saken fortsetter nedenfor

sitat"First picture of SpaceX spacesuit. More in days to follow. Worth noting that this actually works (not a mockup). Already tested to double vacuum pressure. Was incredibly hard to balance esthetics and function. Easy to do either separately.Et innlegg delt av Elon Musk (@elonmusk)onsdag 23. Aug.. 2017 PDT"

Til NASA-oppdrag

I helgen varslet Musk på Twitter at bildet ville komme, og gjorde det klart at romdrakten er ment til bruk i NASAs såkalte Commercial Crew Program, som er et forsøk på å outsource transporten av astronauter fra jorden til den internasjonale romstasjonen ISS og tilbake.

Både SpaceX og Boeing utvikler romferger til formålet, henholdsvis SpaceX Crew Dragon og Boeing CST-100 Starliner.

Inventaret i SpaceX' nye Crew Dragon.
SpaceX

Programmet har som formål å utvide USAs personell på romstasjonen fra seks til sju, og NASA ønsket å hyre inn eksterne for å kunne konsentrere sin egen utvikling på å bygge romferger og raketter til utforsking av hva som finnes videre ut i universet. De anslår også at bare én ekstra astronaut vil kunne doble tiden som kan brukes til forskning på ISS.

Boeings romdrakt.
Boeing

Boeing slapp for øvrig designet på sin romdrakt til Starliner i januar.

Draktene er kun ment til bruk inne i fartøyet, og ikke til bruk om man skulle bevege seg ut i rommet. De holder astronautene trygge om for eksempel kabinen skulle miste trykket.

Første kommersielle romferge til ISS

På Twitter skrev Musk at SpaceX' romdrakt i helgen var i ferd med å gjennomgå tester for sikkerhet og mobilitet under landing i vann.

SpaceX har allerede fløyet en rekke materiell-oppdrag til den internasjonale romstasjonen med en annen versjon av Dragon-fartøyet, og de ble også den første kommersielle aktøren til å gjøre nettopp det i 2012.

I videoen under kan du se interiøret i Crew Dragon.

annonse