Tek.no

Nyhet

Nå slippes det haugevis av nye dingser

Årets første store elektronikkmesse starter.

Montasje, Tek.no
7 Jan 2018 06:00

Dingseåret 2018 er såvidt i gang, og allerede nærmer vi oss én av årets aller største teknologimesser. CES i Las Vegas pleier å være en pekepinn på hva vi kan vente oss både av trender og av produkter resten av året.

Men aller viktigst er det selvsagt at det kommer en hel rekke nye produkter i butikkene forholdsvis kort tid etter at messehallene i spillbyen er ryddet.

Så hva kan vi forvente oss fra CES i år?

Tradisjonelt er TV og lydprodukter sterkt representerte i Las Vegas. I de siste årene har også elbiler og automatiserte kjøretøy fått stadig større oppmerksomhet på CES.

Nye Datamaskiner og til en viss grad mobiltelefoner er også å finne på messegulvet i Las Vegas, men de har i likhet med spillproduktene store dedikerte messer senere på året. Så selv om vi forventer oss noen spennende nylanseringer på disse områdene er det nok ikke der fokuset blir størst.

Disse produktene forventer vi:

LG – Enorme TV-er og fete PC-skjermer

LG har en tendens til å avsløre de fleste produktlanseringene sine i god tid før messen engang begynner. Som denne 88-tommeren med 8K-oppløsning. Bilde: LG

Tyvstarterne i LG følger sitt vante program, og har allerede avslørt en liten gjeng nye dingser i forkant av messen. Størst av nyhetene, bokstavelig talt, er en diger 88-tommers OLED-TV. Hvis du er veldig glad i store TV-er og har en absurd mengde lommepenger som brenner inne på konto kan kanskje denne være aktuell. I dag stopper LGs OLED-skjermer på 77 tommer. De stopper også på 4K-oppløsning, men den nye trekker oppløsningen helt opp i 8K. Det kan bli nyttig for både sportsidioter og hjemmekinonerder når OL i Tokyo skal sendes i den ekstreme oppløsningen om et par år. Foreløpig skal du imidlertid lete svært lenge for å finne innhold i denne oppløsningen.

LG har allerede lansert en del av sine produkter for CES. Ett av dem er denne digre 34-tommers dataskjermen med 5K-oppløsning og HDR. Bilde: LG

Prislappen? Den har ikke LG avslørt ennå, men de største OLED-skjermene fra selskapet koster i dag opp mot 200 000 kroner, så forvent prisnivå på linje med en greit utstyrt familiebil.

LG lanserte også smarthøyttaleren Thinq med Google Assistant-støtte bygget inn. Den vante leser vet kanskje allerede at det begynner å bli trangt om plassen i utvalget smarthøyttalere. Så godt som alle større elektronikkprodusenter med respekt for seg selv har en, og de fleste snakker med Amazon Alexa eller Google Assistant.

Det som ikke er fullt så standard er 5K-oppløsning i dataskjermer. LG har allerede en 27-tommer med drøyt 5000 piksler i bredden, men denne gangen er det en svært bred (21:9) 34-tommer som er på vei. Navnet på skapningen skjemmer kanskje ikke noen, men spesielt lett å huske er det heller ikke, så noter gjerne 34WK95U ned på en gul lapp hvis du er på monitorjakt.

Mobiler får vi neppe se særlig av fra LG, men CES ventes å bli en utmerket anledning til å få trykke litt på LG V30 i den omtrent dobbelt så dyre Signature Edition. Telefonen er på mange måter som tidligere, men luksusmodellen laget for hjemmemarkedet har keramisk bakside fremfor glass.

Sony – Rammeløst design?

Får vi se en ny toppmobil fra Sony under årets CES-messe? Så langt har de ikke kastet seg på rammeløs-trenden. Men de var ekstremt tidlig ute med Android 8 i Xperia XZ1-modellene sine. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Sony har vært særdeles treige til å bli med på den nye designtrenden med heldekkende og ultrabrede mobilskjermer. Men nå ryktes det at det kan bli endringer på den saken. Det har nemlig dukket opp et knippe nye og ukjente modellnumre i oversiktene til Geekbench-ytelsestesten.

Her er det blant annet en modell med 4K-skjerm og den nye Snapdragon 845-brikken fra Qualcomm.

Denne telefonen skal også ha skjermaspekt i 18:9, men ryktene så langt har virket litt usikre på om dette blir en telefon som går helt i retning av rammeløs design, eller om Sony stadig vil ha litt plass over og under skjermen. Designen ble brått «gammeldags» ved slippet av Xiaomi Mi Mix i fjor forfjor, og Samsung Galaxy S8 i fjor vår. Men Sony begrunner fortsatte rammer i de nye modellene med at blant annet kameramodulen på XZ1-modellene trenger hele tykkelsen på telefonen, og ikke uten videre kan bygges inn umiddelbart bak en skjerm som også krever sitt.

Det kan bety at vi får se en litt annerledes fugl fra Sony på CES, og uvanlig har ofte en viss verdi. Spesielt når produsentene i mobilbransjen har en tendens til å følge hverandres idéer tett.

Sony er naturligvis store også på TV-er, og her er det betydelig mer usikkert hva som kommer. Men elektronikkprodusenten har visstnok varemerkebeskyttet en logo med 8K HDR på, og det kan tenkes å være et hint om hva vi får se i Las Vegas. 8K-ryktene går igjen for flere av produsentene i år.

Samsung – Året vi forhåpentligvis får se Micro LED

Samsung lanserte QLED-teknologien sin i Las Vegas i fjor. Hva vi får se i år har de klart å holde forholdsvis tett. Bilde: Ole Henrik Johansen, Tek.no

Samsung har de siste årene etablert en slags tradisjon for å lansere tre typer produkter på CES; flaggskip-TV-er, mellomprisede mobiltelefoner og superslanke hybrid-PC-er.

Nå før jul dro Samsung to nye Galaxy A-modeller opp av hatten; Galaxy A8 og Galaxy A8 Plus. Det er førstnevnte som kommer til Norge. Vi regner med at CES blir første mulighet til å ta en titt på herligheten. Galaxy A8 ser aller mest ut som en litt magrere utstyrt Galaxy S8, uten Bixby-knapp, men med fingerleser i midten under kameraet på baksiden. Et forholdsvis tydelig tegn på at Samsung har tatt misnøyen med fingerleser ved siden av kameraet i S8 og Note 8 på alvor.

En annen dings som ventes å dukke opp er en Chromebook i ny hybrid-formfaktor, altså der du kan løfte av skjermen som et eget Chromebook-nettbrett. Foreløpig har ikke Samsung sagt noe om denne dingsen, men informasjon om den har dukket opp i Googles åpne informasjon om Chromium-prosjektet. Hvorvidt den faktisk dukker opp på CES er høyst usikkert, men gitt at Samsung har en tendens til å lansere denne typen formfaktor i Las Vegas kan det fort tenkes at vi får se den.

Får vi endelig se en brettbar mobil fra Samsung på CES? Bilde: Lenovo/YouTube)

En annen mistenkt som vi kanskje får et lite glimt av i Las Vegas er Galaxy S9. Ryktene går hvert år om tidliglansering, men de slår så godt som aldri til. Samsung har imidlertid ertet med omriss av ulanserte telefoner tidligere, så det er ikke helt utenkelig at den kommende toppmodellen dukker opp i forbifarten. Men sannsynligheten for at den faktisk blir lansert der er altså ganske mager.

En annen litt usannsynlig fugl som kan flakse inn på en scene i Las Vegas er Galaxy X, den ryktede bøyelige mobilen fra Samsung. Men også den er et rykte som har gått i år etter år uten å faktisk bli til noe. Med mindre Samsung ønsker å ta verden på sengen med den nye mobilen er det lite sannsynlig at den dukker opp nå i januar. Da hadde vi antakeligvis sett litt virak for å bygge opp til lanseringen.

På TV-fronten er svært lite kjent om Samsungs eskapader dette året. Det ryktes at selskapet vil slippe en diger 100-tommers QLED-modell. I tillegg ventes det at vi kan få se en 150-tommers skjerm med den nye Micro LED-teknologien. Også en variant med 8K-oppløsning ryktes å dukke opp.

HTC – Nye Vive-briller?

Kanskje vi får se trådløse HTC Vive-briller i år? Bilde: Niklas Plikk, Tek.no

Foreløpig har vi ikke hørt fra HTC i mobilsammenheng før denne messen. Men invitasjoner til en Vive-relatert pressekonferanse er ute. Der lover de oppdateringer til VR-brillen sin som er én av de to ledende VR-plattformene for PC-er sammen med Oculus Rift.

Det finnes allerede en hel skog av tilbehør til VR-plattformen, inkludert såpass tilsynelatende merkelige innretninger som oppvarmet brannmannsjakke og motorisert brannslange med «force feedback». Hvor enn merkelig det virker, kan disse tingene faktisk benyttes til trening i enkel brannslukking.

Akkurat hva som blir nytt er foreløpig ganske hemmelig, men det avholdes sjelden pressekonferanser for ingenting.

Huawei – Neppe noe kjempespennende

Huawei har tidligere gjort ganske aktiv bruk av CES-messen som lanseringsplattform for nye mobiltelefoner. Det er ikke ventet i år. I stedet ventes det at Mate 10 Pro vil få sin offisielle amerikanske lansering. Men den modellen kan du og jeg for lengst kjøpe i vanlige norske butikker, så om du lurer på mer om den modellen kan vår test være et ålreit utgangspunkt.

Forøvrig virker det litt usikkert hva Huawei har tenkt å holde på med på CES i år, men forbrukersjef Richard Yu i selskapet skal ha en keynote under messen. Så vil det vise seg om det skal snakkes om mer enn Mate 10 Pro.

Bilene på CES – Mye nytt på elbilfronten

Byton skal vise frem en ganske unik bil på CES-messen. Bilde: Byton

Biler har vært en del av CES-messen i en del år nå, og ett av trekkplasterne på fire hjul i år kommer fra Mercedes. Nye A-klasse er nemlig ventet å dukke opp, og med den Mercedes' nye digitale cockpit som er døpt MBUX, eller Mercedes Benz User Experience om du foretrekker det lange navnet. Her skal det være duket for AI-basert informasjon og mange andre nyheter. Den nye løsningen vil antakeligvis i en eller annen form finne veien til flere modeller.

Fiskers nye modell Emotion er ventet å bli vist frem for første gang i en av båsene i de mange messehallene og hotellene. I tillegg skal både Toyota, Renault/Nissan-alliansen, Hyundai og Kia vise frem nyheter.

Også det nye selskapet Byton skal vise frem en heftig elbil med masse teknologi.

Nå som bilene inkluderer betydelig mer teknikk og elektronikk enn før er det naturlig at vi i Tek holder et litt tettere øye med dem enn vi pleide.

Datamaskiner, datamaskiner, datamaskiner

Som vanlig kommer det til å være et kobbel av PC-produsenter på CES. Lenovo glimrer som vanlig med sitt nærvær, og er ofte blant de mest spennende enkeltprodusentene på messen. De slipper vanligvis en mengde mer og mindre merkelige dingsbomser, og kineserne som drømmer opp de nye Lenovo-produktene virker forholdsvis uredde i hva de velger å prøve. Ett av høydepunktene så langt, er Yoga Book, som mer eller mindre er en liten laptop med berøringsflate i stedet for tastatur. Selv om vi ikke var helt fornøyd med dingsen da vi testet den, er slike snåle idéer ofte utgangspunkt for nye trender og farsotter.

Lenovo Yoga Book ble for første gang vist frem på CES-messen. Det skulle vise seg at det ikke var et veldig bra produkt, men morsomt konsept var det i hvert fall!

Lenovo pleier forøvrig å ha med underbruket Motorola på slep. Av mer tradisjonelt utstyr har CES vært åssted for nylanseringer i Thinkpad X1-serien og de brettbare Yoga-PC-ene.

En annen aktør som alltid dukker opp er den gamingrettede utstyrsprodusenten Razer. Det hender seg de har artige produkter på lur, men få av dem selges i Norge. Razer fikk brått litt uventet PR i fjor da en eller flere klåfingrede messedeltakere stakk av med en prototyp av en bærbar PC med flere skjermer.

Asus er også hjertelig til stede, og pleier å dukke opp med et gedigent virrvarr av nye stasjonære PC-er, laptoper, skjermer og gjerne et par mobiltelefoner også for godt mål. Acer dukker opp også i år, og med seg har de maskinen Switch 7 Black Edition som er en vifteløs Surface-konkurrent med diskret grafikk bygget inn.

Flere andre PC-produsenter pleier å dukke opp under CES-messen. Men også produsenter av innmaten i disse maskinene er til stede. Få vil bli overrasket om Intel demonstrerer sine nye brikker med innebygget AMD-grafikk under messen. Nvidia er også alltid på plass.

Det virker dessuten sannsynlig at vi kan få se flere Snapdragon-baserte datamaskiner under årets CES-messe. Her er det allerede et par modeller som er lansert, men noe stort utvalg er det foreløpig ikke snakk om.

Vi i Tek tar som vanlig turen til ørkenbyen, og skal prøve å få med oss så mye som mulig av de mest spennende dingsbomsene vi snubler i. Denne listen er ikke fullstendig, men gi oss gjerne et hint om produkter og produsenter du vil vi skal se nærmere på i kommentarfeltet under.

Timeplan for produsentenes lanseringer:

Alle klokkeslett etter norsk tid. Skulle du mot formodning befinne deg på messen kan du trekke fra ni timer for å få riktig lokal tid. Det er hele ni timers tidsforskjell, så mye av det som skjer vil foregå i de sene og mørke nattetimer om du skal følge med her hjemme.

Obs! Nye produkter slippes som regel på ordinære pressekonferanser. Tidene som angir keynotes i listen under er ofte mer overordnede pressekonferanser om status og fremtiden. Men det hender seg det dukker opp nye produkter også i disse.

  • Mandag 8. januar

00.00 Byton lanserer det de kaller verdens første intuitive elbil

02.00 CES Unveiled åpner - en slags minimesse i messen

05.00 Nvidia har pressekonferanse

18.00 Toyota har pressekonferanse

19.00 Panasonic har pressekonferanse

23.00 Samsung har pressekonferanse

Obs! Asus holder åpent hus hele messens varighet, men de første nyhetene fra produsenten bør dukke opp tidlig i uken.

Obs2! Google ventes å ha et stort nærvær under messen, blant annet med et et eget digert område rett utenfor messehallene. Selv om de ikke har noen tydelig produktlansering selv, er det sannsynlig at de dukker opp i flere av de andres.

  • Tirsdag 9. januar

00.00 Hyundai har pressekonferanse

00.00 Qualcomm har pressekonferanse

01.00 Kia har pressekonferanse

02.00 Sony har pressekonferanse

04.30 Intel-keynote - CEO Brian Krzanich

20.00 Lenovo har arrangement for å vise frem nyheter

23.00 Huawei-keynote - CEO Huawei Consumer Business Group

  • Onsdag 10. januar

03.30 AMD har arrangement - muligens med nyheter

22.30 Renault Nissan-alliansen har pressekonferanse

Les også
«Endelig» en koffert som kjører av seg selv
annonse

Les også