Tek.no

Nyhet

Apen tok kameraet, men hvem eier bildet?

Fotograf i bisarr rettskrangel i USA.

25 Aug 2014 15:30

Er du mye ute i skogen og tar bilder? I så fall har de amerikanske opphavsrettskontoret et veldig godt tips til deg: Ikke la dyrene ta bildene for deg.

I deres nye retningslinjer har de gjort det klart at de bare anerkjenner bilder tatt av mennesker. Bilder tatt av dyr er fritt vilt, og kan ikke beskyttes av opphavsretten.

Ingen sympati for ape-fotograf

Situasjonen virker kanskje relativt usannsynlig, men for fotografen David Slater har det blitt et enormt problem. Han lot nemlig en gjeng Celebesmakak-aper låne kameraet sitt til å ta noen fantastiske selvportrett, og viste dem stolt frem for å fortelle verden om den utrydningstruede rasen.

I ettertid ville fotografen naturlig nok prøve å selge bildene, og tjene penger på de unike bildene. Flere instanser, blant annet Wikimedia, nektet å anerkjenne Slater som eieren av bildene, ettersom det var apene som hadde tatt selvportrettene. Slater har bekreftet at han vil ta saken til rettsalen, og saksøke Wikimedia for å ha stjålet bildene hans med forsett.

Elefant-malerier eies av elefantene

Med de nye reglene til det amerikanske opphavsrettskontoret vil vi trolig slippe lignende situasjoner som Slater befinner seg i. De nye reglene omfatter forøvrig også bilder malt av elefanter, drivved formet av havet eller bilder utelukkende skapt av maskiner.

Noen bør vise Celebesmakak-apene denne seksjonen:
Her finner du de beste selfie-appene »

(Kilde: Engadget)

Les også
Rettspunktum for ape-selfie
annonse

Les også