Til hovedinnhold

Et nytt ikon skal signalisere om passordforespørsler er ekte eller ei

Apple Innfører ny personvern-funksjon for å beskytte deg mot hackerne.

Folk med uedle hensikter tar i bruk stadig mer sofistikerte metoder for å skaffe seg sensitiv informasjon fra uvitende brukere, og nå har Apple kommet med en ny funksjon som forhåpentligvis vil gjøre livet enda litt tryggere for brukerne. Det melder The Verge.

I fremtidige utgaver av iOS og macOS vil du nemlig få opp et nytt personvern-ikon hver gang en Apple-app spør deg om personlig informasjon. Ikonet har blant annet blitt lagt merke til av utviklere på Twitter.

Ekstra sikkerhet

Twitter

Det nye ikonet fungerer som en verifikasjon på at det faktisk er Apples egen app som ber om informasjonen. Poenget er med andre ord å skille den ekte varen fra ondsinnede apper som utgir seg for å være autentiske i den hensikt å lure til seg sensitiv informasjon – det såkalte «phishing»-fenomenet.

Dersom du ikke får opp det nye ikonet må du altså tenke deg om to ganger før du lar appen benytte din personlige informasjon.

Det nye ikonet vil trolig dukke opp i informasjonsstripen på toppen av skjermen, hvor du vanligvis ser ikoner for batteristatus og Wifi-dekning. På den måten kan Apple sikre at ikonet signaliserer at passordforespørselen er trygg, ettersom bare Apples systemapper har tilgang til den delen av grensesnittet. Hadde ikonet vært i selve pop-up-varslingen kunne hvem som helst etterlignet den.

Som The Verge peker på har utvikleren Felix Krause allerede demonstrert hvor enkelt det er for uvedkommende å etterligne vinduet det offisielle vinduet som Apple bruker til å be om informasjon ved iTunes-pålogging og lignende. Bare se på eksempelet i toppbildet i denne saken. I utgangspunktet er det dermed lett å la seg lure, særlig med tanke på at slike vinduer har en tendens til å dukke opp vilkårlig.

Det nye personvernikonet skal komme med iOS versjon 11.3, som også vil la brukere skru av batterifunksjonen som gjør eldre iPhoner tregere. Apple for øvrig slapp mer informasjon om, og macOS High Sierra 10.13.4, som nylig ble sluppet i beta-utviklerversjoner. iOS 11.3 skal slippes for offentligheten en gang på vårparten.

Apples meldingsapp kan nå brukes på Android »

annonse