Til hovedinnhold

Slik blir OS X Lion

Sommeren 2011 skal neste versjon av Mac OS X bli tilgjengelig, men allerede nå viser Apple mer enn gjerne frem nyhetene med Lion. Ifølge Apple skal man ta det beste fra iPad og føre det over til OS X Lion.

Launchpad

Launchpad skal være ditt hjem for ulike apps, der du har øyeblikkelig tilgang akkurat som på en iPad. Et klikk, og man får en fullskjermsoversikt over tilgjengelige apps. Når du laster ned en ny app fra App Store dukker de umiddelbart opp i Launchpad.

Full-screen apps

Med apps i fullskjerm forsøker Apple å gi samme opplevelsen av helhet som man får på iPad. Unødvendige rammer osv blir fjernet, sånn at det bare er selve programmet man bruker som kommer i fokus. Det blir også lett å bytte mellom programmer som kjører i fullskjerm.

Mission Control

Dette er kommandosenteret, som viser deg hva som skjer på datamaskinen din. Her skal du få full oversikt over Dashboard og programmer i fullskjerm, alt sett ovenfra.

Fingerstyring

iPad kom med en rekke måter å styre maskinen på via hender og fingre. En rekke kombinasjoner med fingrene ga brukerne full kontroll, blant annet sveip med en eller flere fingre, klyping og vridning. Nå skal alle disse også komme til OS X Lion, i den tid man har en trackpad da.

Autolagring

Automatisk lagring skal nå være på plass, for dem som glemmer å lagre selv. Lion lagrer fortløpende, men det er likevel ikke noe problem å hente opp originale versjoner i tilfelle man ikke vil ha endringene.

Versions

Hver gang du åpner et dokument, eller hver time det er åpent, så vil OS X Lion ta en kopi.

Resume

Omstart av maskinen skal nå bli en mer behagelig opplevelse. Ved bruk av Resume kan man kjøre en omstart og få opp alt av apps slik som du hadde dem før omstarten. Resume fungerer også slik at apps som stenges og åpnes igjen blir åpnet akkurat som du stengte dem.

Mail 5

Mail 5 får et oppgradert grensesnitt, som på en iPad. Alt av e-post vises i innboksen, samtidig som man får forhåndsvisning i fullhøyde på høyre side. En oppdatert søkefunksjon skal også være klar. Med Mail 5 kommer også Conversations, en måte å samle meldinger som hører sammen, slik som på Gmail.

AirDrop

Dette er en måte å dele filer på. Et trykk på AirDrop-ikonet og maskinen titter etter andre i nærheten som også bruker AirDrop. Dra filene over til riktig kontakt og så skal vedkommende få tilbud om å laste over filen.

FileVault

En oppgradering av krypteringsløsningen FileVault er også på trappen. Krypteringen skal foregå med XTS-AES 128-bits. Krypteringen fungerer i bakgrunnen, slik at ting blir kryptert fortløpende.

Mer om
annonse