NyhetNasjonal Fotovandring 2014

Her er vinnerbildene

Disse bildene danket ut tusenvis av andre.

Årets fotovandring er over og bidrag fra 19 deltakerbyer har allerede vært gjennom en lokal vinnerrunde. De 114 lokale vinnerbidragene gikk så videre til finalen, og nå er resultatet endelig klart.

Totalt kom det inn nesten 2500 bidrag fra de 19 deltakerbyene, fordelt på 1200 deltakere.

Juryens arbeid

Den nasjonale juryen besto av:

Tema for fotovandringen i år var «kontraster» og det har juryen hatt i bakhodet hele veien. De ønsket å se bilder som svarte på konkurransens tema, og som viste bevisst bruk av kameraets innstillinger. Deretter ble bildene vurdert ut fra kreativitet mot tema og fotografiske kvaliteter.

Til slutt var det en runde med indviduell poenggivning som ga det endelige resultatet.

Om vinnerbildene forteller juryen at de hevet seg for hver visning, og at juryen håper de som ser disse bildene tar seg tid med hvert bilde, for det ligger mye i flere av dem.

Vinneren var soleklar, sammen med de neste tre plassene. En delt 5. plass og kort ned til neste har gjort at Japan Photo har valgt å dele ut en ekstra premie i år. Totalt har premiepotten vært på over 200 000 kroner.

6. plass

Premie: Gavekort på CEWE fotobok pålydende kr 1000.

6.plass: Angelica Kaberis, Oslo.Foto: Angelica Kaberis

Juryen mener: Piken med koffert og Barcode plukket jeg først ut ved annen gjennomgang, da jeg først mente det var for oppstilt. Det gir meg en slags irritasjon over at jeg ikke vet hvor jenta skal og hvorfor hun er barbeint.

Komposisjonen er stram og oppgaven er løst. Her er det kontrast både i form, følelser, farge og bevegelse. Et slående illustrasjonsfoto/filmplakat.

I dette bildet er det historien til den lille jenta som er det første jeg tenker over. Hvorfor står hun der? Hvorfor er hun alene, og hvor skal hun? Samspillet mellom den røde bussen og de røde skoa og kofferten gir en følelse av at historien i bildet ikke er tilfeldig.

Sommerfuglene på bussen, og det nesten litt for perfekte motivet, gir et litt drømmende og kanskje eventyraktig preg på bildet. Teknisk sett er det et godt utført bilde, og jeg liker at noe av bevegelsen til bussen er tatt med. Fargene i bildet er også veldig klare og rene, og jeg synes det fungerer godt at bildet i hovedsak består av kun to farger.

God fargebruk og bra bruk av location. Dette er nøye planlagt og snakker veldig godt opp mot kontrasten: stor/liten. Fin klang med en blå kjolen, bygningene og himmel mot den røde bussen, samt koffert og sko.

5. plass

Premie: Gavekort på CEWE fotobok pålydende kr 1000.

5.plass: Thomas Haug Sirevåg, Sandnes.Foto: Thomas Haug Sirevåg

Juryen mener: Diskusjonen gikk friskt rundt dette bildet, men historien og kontrasten er helt tydelig.

Godt utført med rett fokuspunkt og god bruk av komposisjon og gråtoner: teknisk sett et godt bilde. Et tett på, men allikevel romslig bilde som gir rom for mange tolkninger for betrakteren.

5. plass

Premie: Gavekort på CEWE fotobok pålydende kr 1000.

5. plass: Alf Sollund, Tromsø.Foto: Alf Sollund

Juryen mener: Dette bildet er også skreddersydd for konkurransens tema, og kontrasten mellom de to bygningene er åpenbar. Det lille gamle huset som nekter å vike plass for de store moderne bygningene er et morsomt motiv, og selv om det ikke er noen mennesker i bildet, får jeg litt følelsen av at det er sterke menneskelige følelser knyttet til denne «kampene» mellom husene.

Banneret som proklamerer at det lille huset skal totalrenoveres, gir inntrykk av at her er det noen som på død og liv vil vise at de ikke vil la seg herse med. Det er tydelig at fotografen har tatt dette bildet med glimt i øyet.

Ellers er det et teknisk godt bilde, med grei komposisjon. Fotografen har klart å fanget lyset godt som faller på bygningen. Det grå tunge mot det røde gjør kontrastbruken klar! Og det er mange elementer som spiller inn og sier kontrast. God fargebruk og god bruk av perspektivet.

4. plass

Premie: Gavekort på CEWE fotobok pålydende kr 1000.

4.plass: Kristine Runar Slensvik, Fredrikstad.Foto: Kristine Runar Slensvik

Juryen mener: I dette bildet har fotografen tatt i bruk lys og skygge på en spennende og uvanlig
måte. Dette gir bildet en helt spesiell følelse, og selv om vi er veldig tett på jenta, gjør imidlertid skyggene at vi ikke helt klarer å se «hvem hun er».

Likevel synes jeg det er bevegelsen jenta gjør med hånden som er det som gjør dette bildet. Er hun
trist og tørker bort en tåre, eller er hun bare trøtt og sliten? Den bittelille refleksjonen i det mørkelagte øyet gir meg også en følelse av skjørhet.

Teknisk sett er bildet litt så som så, men igjen synes jeg dette litt harde og upolerte preget også
underbygger stemningen i bildet. Dette bildet trenger også at beskueren tar seg litt tid for å oppdage kvalitetene, men det skaper umiddelbar nysgjerrighet, som innbyr nettopp til det.

3. plass

Premie: Gavekort på JapanPhoto XXL pålydende kr 5 000.

3. plass: Veronika Ask Stuksrud, Lillehammer.Foto: Veronika Ask Stuksrud

Juryen mener: Det første jeg legger merke til med dette bildet, er at det er teknisk godt utført. Komposisjonen er god, og bruken av lys sørger for at motivet er godt tegnet opp.

Bildet har et litt reportasjeaktig preg, og jeg får inntrykk av at her finnes det en historie bak bildet. Temaet for konkurransen er godt i varetatt, men er kanskje ikke så tydelig med en gang. Men i det det slår deg at mannen står og smiler på en kirkegård, blir den ganske åpenbart. I mine øyne er det dette som gjør bildet til rettskaffent til 3. plassen.

God bruk av sort/hvit tonene. Veldig god utførelse teknisk med god komposisjon av bilde, et orginalt uttrykk med en smilende mann på en kirkegård. God kontrast bruk av liv og død. En litt makaber idé satt ut I livet, som krever at beskueren stopper opp litt lengre.

2. plass

Premie: Gavekort på JapanPhoto XXL pålydende kr 10 000.

2. plass: Johan E. Holberg, Oslo.Foto: Johan E. Holberg

Juryen mener: Ved første øyekast synes jeg personen ser truende ut, og jeg synes bildet er litt ubehagelig. Skyggen som dekker nedre del av ansiktet kan nesten se ut som en maske eller finlandshette.

Gestikuleringen med hendene forstår jeg heller ikke helt, og på et vis underbygger dette den litt ubehagelige følelsen. Men etter å ha sett på bildet en stund slår det meg at øynene til personen ser ganske triste ut, og med ett får jeg følelsen av at personen er redd og alene.

Lyset og skyggene i bildet kan nesten gi inntrykk av at personen er sperret inne. Teknisk synes jeg bildet er godt utført, og personen er godt plassert i det lille lyset som er. Veldig flott skyggebruk med god kontrastbruk, dette løfter følelsene og setter motivet i fokus. Fotografen har klart å fange et godt utrykk på personen. Veldig imponert over lys og skygge som blir fanget i ansiktet, som løfter bildet.

1. plass

Premie: Gavekort på fotoutstyr, pålydende kr 30 000.

1. plass: Ola Gamst Sæther, Oslo. Foto: Ola Gamst Sæther

Juryen mener: Gatescenen til Ola Gamst Sæther virker autentisk. Min første assosiasjon var «Sjalusi» av Munch, deri ligger også kontrasten. Den ujålete gjennomføringen styrker budskapet og du kan fortsette å oppleve nye detaljer i bildet. Jeg mener det er en verdig vinner.

Dette er et meget godt fanget øyeblikk, som gir innblikk i tre forskjellige historier. Bildet får meg til å til tenke på at selv om vi lever tett på hverandre i en by, er vi til en viss grad inne i vår egen boble, og opptatt av våre egne liv.

Man blir nysgjerrig på de ulike historiene til menneskene i bildet, og spesielt trekkes oppmerksomheten til personen i midten. Det sterke blikket hans gir meg en følelse av at han ønsker seg vekk fra stedet, og kanskje føler seg litt ukomfortabel der han står. Rent teknisk er dette bildet ikke helt på topp, men den litt skitne og røffe looken kler følelsen i bildet godt.

Et bilde som forteller mye. Man har mange elementer som man kan dra kontraster imellom. Det er også et øyeblikk som fotografen har vært svært observant, og fått et blinkskudd som beskriver et øyeblikk man ikke vil se igjen. Fotografen har også klart å fange gode blikk som gjør at man får lyst til å stå og studere bildet.

Vi gratulerer alle vinnerne og takker for innsatsen for i år!

Se også: Disse bildene gikk helt til topps i fjor

Les også
Se de 114 imponerende bildene fra fotovandringen
Les også
I dag går årets største fotobegivenhet av stabelen
annonse