Til hovedinnhold

– Vi
ville lage den den beste og billigste multimedia-maskinen

Hardware/Taipei: Sveitsiske Arctic er et nokså ukjebt selskap i Norge. Noen datainteresserte har muligens vært borti Arctic ved kjøp av kjølepasta, vifter eller kjøleribber. I utlandet har de derimot større fotfeste. For to dager siden lanserte de sin første komplette datamaskin. Vi har fått prøve den på Asias største datamesse, Computex.

Arctic har døpt maskinen sin MC001, et forholdsvis enkelt navn, på en forholdsvis enkel maskin. Kabinettet er fire centimeter tykt og har et volum på halvannen liter. Brice Vandevoorde fra Arctic forteller at de brukte omtrent ett år på å utvikle maskinen. Hovedtanken var å lage maskinen billigst og best mulig, samtidig som den skulle være svært stillegående og bruke lite strøm. De ville ha både CPU og GPU integrert på hovedkortet, og maskinen skulle takle videoavspilling i full HD.

MC001 har integrert ATI 5430-grafikk med 512 MB GDDR3 og maskinen kobles til PC eller TV via HDMI eller VGA. Prosessoren er en Intel Atom D525 og yter 1,8 GHz. Brikkesettet er Intel sitt NM10 og kjører med 4 GB DDR3-minne. Operativsystemet er Windows 7 Home Premium. Maskinen har WLAN, ethernet, USB 3.0 og SPDIF i tillegg til vanlig lydutganger som sender ut lyd i 7.1 surround. På baksiden er det også mulig å koble til en vanlig TV-antenne. Maskinen leveres med digital TV-tuner.

MC001 er utviklet for å brukes sammen med Windows Media Center eller mediespilleren Boxee. Hardware.no har prøvd begge deler og kan melde om at det virker lovende. Maskinen var ikke så responsiv som ønskelig, men maskinen er nok ikke utviklet for bruk i en messehall med tusenvis av signaler på alle kanter.

Maskinen kommer tre ulike varianter. Alle tre maskinene er i det ytre like, men den ene kommer med Blu-rayspiller og 500 GB harddisk, den andre kommer med DVD-drev og 500 GB harddisk, men den siste modellen kommer med DVD-drev og 120 GB SSD.

Den leveres uten tastatur og mus. Denne kjøpes som ekstrautstyr, eventuelt kan man kjøpe Arctics egen fjernkontroll. Brice Vandevoorde forteller at det er gjennomtenkt at maskinen kommer uten tastatur og mus. Mange har dette hjemme. I tillegg har vi laget en Android-app som lar deg styre maskinen med Android-telefonen, eventuelt nettbrettet ditt. Vi holder også på med en app til Apple-produkter.

Brice forteller at maskinen er allerede sendt ut til Tyskland og Frankrike. Den kommer med to års garanti, litt avhengig av salgsland. Det er usikkert når maskinen kommer til salgs i Norge. Veiledende utsalgspris i dollar starter på $ 259 for varianten med harddisk og DVD-spiller, mens modellen med Blu-ray-spiller ligger på $ 599. Tastaturet koster $ 29, mens fjernkontrollen ligger på rundt $ 15. Veiledende utsalgspris i Norge antas å ligge noe over disse prisene.

annonse