Til hovedinnhold

Ta kameraet med på badeferien

Badesesongen står for døren og sommerferien er rett rundt hjørnet. Kameraet må selvsagt være med, men hva med steder hvor vanlige kameraer verken kan eller bør vise seg, skal du ikke kunne ta bilder der også? Jovisst, og derfor tar vi i dag en rask gjennomgang av et knippe kompaktkameraer av den vanntette og slagfaste typen. De senere årene har det blitt flere og flere av denne typen kameraer, fra et stadig voksende antall produsenter, og valgmulighetene er i dag store. Ikke er prisene spesielt ille heller.

Canon PowerShot D10

Canon PowerShot D10

Canons lille såpestykke av et kamera er først ute, men ikke la deg lure; dette er faktisk et ganske så godt digitalkamera, det noe uortodokse utseendet til tross. Det er praktisk talt alene blant vanntette kompaktkameraer om å ikke ha et såkalt foldeobjektiv, men et objektiv av den mer tradisjonelle sorten. Dette gjenspeiles i kameraets ytre design, og gjør i tillegg at den optiske kvaliteten er svært god i forhold til mange av dets konkurrerende modeller. Foldeobjektiv gir tradisjonelt større lysstyrke på tele, men vil på grunn av konstruksjonen ikke være fullt så optisk godt som tradisjonelle objektiver.

Canon er ikke dem som har laget flest vanntette kameraer - faktisk er D10 deres første - men det betyr ikke at de ikke "kan" vanntett. De har i årevis designet og produsert dykkerhus for et utall av deres kameraer, både med hensyn til stillbilder og video. D10 ble testvinneren i vår samletest for en tid tilbake og ikke uten grunn, selv om det ikke har like vid vidvinkel som enkelte andre kameraer og heller ikke kan stille med høyoppløselig videoopptak. Kameraet har vært på markedet en stund, men dette gjenspeiles av prisen på rundt 2000 kroner, noe som er mye kameramoro for pengene. D10 er vanntett ned til 10 meter og skal tåle fall fra 1,22 meters høyde.

Følg for øvrig med på Akam på lørdag, for da kan du vinne nettopp en D10 i Tek-nettverkets faste lørdagskonkurranse.

Les samletest av vanntette kameraer.

Finn priser på Canon PowerShot D10

Casio Exilim EX-G1

Casio Exilim EX-G1

Casio er en produsent som oftere enn andre er innovative og prøver ut ny teknologi i sine produkter. Av og til tar det av, av og til ikke, men trenden med vanntette kameraer hadde allerede tatt av da Casio hoppet på den. Casio Exilim EX-G1 er atskillig tynnere enn Canons bidrag, og er et av de ytterst få kompaktkameraene som benytter microSD-kort. Takket være dette, samt foldeobjektivet det er utstyrt med, er EX-G1 et kamera som både er robust og lommevennlig. Dessverre er ikke vidvinkelen all verden på dette kameraet heller, og videre enn tilsvarende 38 mm med fullformatkamera kommer du ikke med EX-G1.

Kameraet er vanntett ned til 3 meters dyp, men det holder i lange baner dersom du ikke skal dykke med det. Heller ikke dette kan ta opp video i HD-kvalitet, men tatt i betraktning prisen på rundt 1500 kroner, hva gjør vel det?

Finn priser på Casio Exilim EX-G1

Sony Cyber-shot DSC-TX5

Sony Cyber-shot DSC-TX5

Sonys TX5 er også vanntett ned til 3 meter, og også dette har foldeobjektiv, noe som gjør det til et forholdsvis smalt kamera - faktisk smalere enn Casio EX-G1. Robust er det også, og i tillegg har det en vidvinkel som tilsvarer 25 mm - atskillig bedre enn de aller fleste vanntette kompaktkameraer på markedet.

Prisen på TX5 er omtrent som Canon D10, det vil si rundt 2000 kroner, og for det får man i dette tilfellet et kamera som kan stille med videoopptak i 720p.

Finn priser på Sony Cyber-shot DSC-TX5

Fujifilm FinePix XP30

Fujifilm FinePix XP30

Prisen på XP30 ligger i skrivende stund under 1700 kroner, og også det er en god pris. Kameraet har foldeobjektiv, men denne gangen strekker det seg til tilsvarende 28 mm vidvinkel. Ikke like bra som Sonys TX5, men absolutt ikke verst i seg selv. XP30 er vanntett ned til 5 meters dyp, og egner seg dermed mer for fridykking og annet enn bare overflateaktiviteter. I tillegg skal det tåle frost ned til minus ti grader, samt fall fra opp til 1,5 meter.

XP30 er også utstyrt med GPS, slik at bildene dine kan merkes med nøyaktig hvor de ble tatt. Trenger du ikke GPS og er på stramt budsjett, er det XP20 som er tingen, men denne modellen er det ikke sikkert du finner i Norge.

Finn priser på Fujifilm FinePix XP30

Fujifilm FinePix XP30

Pentax Optio WG-1 og Pentax Optio WG-1 GPS

Pentax har gjort det på samme måten med sin Optio WG-1. Dette kameraet er uten GPS, men finnes i en versjon som er nærmest identisk på alle andre måter, men som har GPS, ikke spesielt overraskende kalt Optio WG-1 GPS. Standardmodellen ligger på rundt 2300 kroner, mens du må ut med oppunder en femhundrelapp mer for GPS-versjonen.

Pentax Optio WG-1

Synes du dette var dyrt, så sjekk ut hva du får for det. Ikke bare er begge variantene vanntette ned til 10 meter, de har også en tradisjonell objektivkonstruksjon som gir deg 28 mm vidvinkel, samt en artig liten funksjon som ingen andre kameraer har, nemlig en serie med LEDer som sitter rundt objektivet og kan fungere som en slags makrolys når du skal fotografere noe nært innpå. Spesielt nyttig under vann, hvor disse kameraene trives best.

Finn priser på Pentax Optio WG-1

Finn priser på Pentax Optio WG-1 GPS

Pentax Optio WG-1

Olympus Tough TG-810

Olypus har syslet med vanntette kameraer lengre enn de fleste, og kan dette med å tåle juling. Deres tidligere toppmodell i speilreflekssegmentet er det eneste kameraet vi noensinne har gitt full pott for byggekvalitet, og det etter at vi holdt det under rennende vann mens vi tok bilder med det, uten at det så ut til å plage kameraet nevneverdig.

Det er selvsagt enda enklere å vanntette noe som har innebygget objektiv, som Olympus Tough TG-810 har, og dette er da også noe av det røffeste av kompaktkameraer som finnes på markedet. Det skal tåle fall fra 2 meter, temperaturer ned til -10 grader, og trykket på 10 meters dyp. I tillegg er det utstyrt med en rekek funksjoner for nettopp slik ekstrem bruk, som for eksempel dybdemåler, GPS og elektronisk kompass. Vidvinkelen er på 28 mm, og som ikke så mange andre slike kameraer kan det tilby videoopptak i 720p.

Olympus TG-810

En rekke andre funksjoner er selvsagt også på plass, og deriblant en funksjon som konverterer to bilder tatt i rask rekkefølge til ett enkelt 3D-bilde. Hvor praktisk nyttig dette er under vann gjenstår å se, men dersom det funker er det duket for mye moro foran 3D-TVen når familien kommer hjem fra sommerferien.

Olympus Tough TG-810 er en helt ny modell, og også en av de mest avanserte av typen på markedet, så prisen er høyere enn de fleste: Rundt kr 2500,- må du ut med for at dette skal bli ditt.

Finn priser på Olympus Tough TG-810

Panasonic Lumix DMC-FT3

Panasonic Lumix DMC-FT3

Panasonic har ikke drevet med vanntette saker like lenge som Olympus, men de henger ikke etter av den grunn. Deres FT-serie har vært svært populær siden lanseringen, og nylig lanserte FT3 er siste skudd på stammen. Prisen er høyere enn alle de andre kameraene i denen artikkelen, men det er delvis fordi det er en ny modell som ennå ikke har hatt tid til å synke i pris, og delvis fordi det på sett og vi er det tøffeste av dem alle. 12 meters dybde er nemlig FT3 sertifisert for å tåle.

Og ikke nok med det: Det har den vanlige vidvinkelen på 28 mm som er grei nok men ikke spektakulær, så ingen bomber der, men på videofronten lover det mer enn konkurrentene: Videoopptak i 1080p er det nemlig ingen av dem som kan tilby riktig ennå, men det kan FT3. Prisen ligger i skrivende stund på kr 3300,-.

Finn priser på Panasonic Lumix DMC-FT3

annonse