Tek.no

Nyhet

Ny Ubuntu-versjon er ute i dag

Byr på tettere integrasjon med nettskyen.

Canonical
Vegard Ottervig
18 Okt 2012 14:00

Canonical gir ut den nyeste utgaven av sitt Linux-baserte operativsystem i dag, Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal. Den nye versjonen følger i Canonicals lanseringstakt på to ganger i året, april og oktober, og legger rammeverket for hva Ubuntu skal utvikle seg til innen 2014.

Det omdiskuterte grafiske brukergrensesnittet Unity er fremdeles til stede, og denne gangen har operativsystemet fått enda større fokus på nettskyen enn tidligere. Canonical hevder at de baserer utviklingen på det brukerne faktisk foretar seg på skrivebordet, og all ny funksjonalitet skal dermed avspeile dette.

Ubuntu som naturlig valg

Ifølge Canonical-direktør Jane Silber, er Quantal Quetzal ment for dagens nettskybaserte tidsalder med tilgang til det samme materialet over flere ulike enheter.

Ubuntu 12.10 skal med andre ord være like naturlig å bruke enten det er på nett eller lokalt, på jobb eller hjemme, på telefonen eller PC-en.

Utvidet søk

Skjermbilde fra en betaversjon av Ubuntu 12.10.Foto: Canonical

Blant nyhetene finner vi en forbedret søkefunksjon i Dash. Når du søker, ser du for eksempel resultater fra nettbaserte tjenester som Google Drive, samtidig med filer på din egen harddisk.

Online Accounts-funksjonen gjør det mulig å godkjenne tilgang til nettsteder, slik at blant annet bilder fra Flickr-kontoer og Facebook-kontakter også er søkbare via Dash.

Du kan også søke etter musikk, videoer og andre fysiske eller digitale produkter på Amazon og Canonicals egen Ubuntu One Music Store, enten det er gratis tilgjengelig eller ikke.

Sømløs forhåndsvisning

Andre nye egenskaper inkluderer bedre forhåndsvisning. Forhåndsvisning av Dash-søkeresultater er nå større og skarpere, noe som skal gjøre det raskere å finne det du leter etter.

Som eksempel nevner Canonical en forhåndsvisning av et album du har funnet i Ubuntu One Music Store. I forhåndsvisningen ser du en sporliste og muligheten for å lytte på albumet – alt uten å gå ut av selve forhåndsvisningsfunksjonen.

Nettapplikasjoner på skrivebordet

Twitter er nå en integrert nettapplikasjon på skrivebordet.Foto: Canonical / Ars Technica

Canonical har valgt å gjøre ofte brukte nettapplikasjoner som Facebook, Twitter, Last.fm, eBay og Gmail tilgjengelig på selve skrivebordet, slik at du ikke trenger å starte en nettleser separat. Ifølge selskapet skal dette gjøre brukeropplevelsen raskere og mer effektiv.

Videre har den personlige nettskytjenesten Ubuntu One blitt integrert i operativsystemet, samtidig som den også er å få tak i som en app til OS X, iOS, Windows og Android. Her får du 5 GB lagringsplass gratis.

Quantal Quetzal har ellers en ny mulighet for brukere til å fjernlogge seg på et Citrix-, VMWare- eller Microsoft-skrivebord som kjører en virtuell desktopserver. Ubuntu 12.10 kan dermed brukes som en enkel klient for bedrifter som vil dele skrivebordsappliakasjoner over et jobbnettverk.

Kjerneendringer

Canonical har i tillegg oppgradert Ubuntu under panseret. Den nye Linux-kjernen 3.5 tar blant annet med seg en rekke forbedringer innen sikkerhet og I/O.

Ubuntu 12.10 har Python 3.2.3 som standard, og har dermed droppet Python 2.x, selv om det fremdeles er tilgjengelig om du skulle trenge det. LibreOffice følger også med, og har blitt oppdatert til versjon 3.6.

Last ned den nyeste versjonen av Ubuntu fra Ubuntu.com.

(Kilde: Pressemelding / techPowerUp)

Les også
Ny utgave av Ubuntu lanseres i kveld
Les også
Så mye sparte de ved å bytte til Linux
Les også
Neste Ubuntu utvikles med entusiastene
Les også
Valve: Left 4 Dead 2 er raskere på Linux enn på Windows
Les også
Googles OS får støtte for Raspberry Pi
Les også
Linux' far skjeller ut Nvidia
Les også
Nå får du Ubuntu for Android
annonse

Les også