Til hovedinnhold

Lagde «spionmaskiner» av Raspberry Pi

Kan brukes til å stjele personlig informasjon via Wi-Fi-nettverk.

Malice Afterthought

I arkivet av bruksområder for minidatamaskinen Raspberry Pi finner vi nå blant annet en håndholdt spillekonsoll, byggesett-PC, el-bil og arkademaskin. Nå kan en noe dystrere anvendelse legges til listen, melder Forbes.

En amerikaner ved navn Brendan O'Connor, som driver sikkerhetsselskapet Malice Afterthought, har nemlig «utfordret» NSA og utviklet et aldri så lite spionasjesystem ved hjelp av Raspberry Pi-maskiner. Systemet har fått det passende navnet CreepyDOL (Creepy Distributed Object Locator).

Overvåkning for vanlige folk

CreepyDOL består av små, Linux-baserte bokser som kan både følge og fange opp informasjon fra mobile enheter trådløst, simpelthen ved å plugge dem inn i vanlige kontakter i områder hvor offentlig Wi-Fi er tilgjengelig.

Når for eksempel bærbare PC-er eller mobiltelefoner kommer innenfor rekkevidden til det samme trådløse nettverket som CreepyDOL-boksene er tilkoblet, vil disse boksene blant annet kunne snappe opp MAC-adressen fra enhetene.

I tillegg kan spionboksene også brukes til å kjøre programvare som kan få tak i annen informasjon som navn og e-post-adresser. O'Connor har sågar laget et eget program som kan få tak i bilder av brukerne via dating-nettsteder uten SSL-kryptering.

Boksene er ment å bli plassert ut på flere ulike steder for la dem samle informasjon, som deretter sendes til en sentral server hvor «spionen» kan følge med. O'Connor har passet på å bruke anonymitetsprogramvare og kryptering for å gjøre enhetene vanskelige å spore tilbake til eieren.

– Ikke lenger bare et NSA-problem

I utgangspunktet har oppfinneren dog ikke onde hensikter med systemet. O'Connor sa at han ønsket å demonstrere hvor mye data som faktisk lekkes fra mobiltelefoner og andre enheter, og at overvåkning nå er noe «alle» kan drive med.

– Jeg gjør det for å bevise at slik kunnskap ikke lenger er forbeholdt etterretningsbyråer. Hvis du tror at det kun er staten som kan skape personvernproblemer kommer vi aldri til å løse dem, sa O'Connor til Forbes.

CreepyDOL-systemet skal visstnok vises frem under den pågående hacker-messen Defcon.

Raspberry Pi kan også brukes til å bedre sikkerheten:
Denne knøtte-PC-en gjør deg helt anonym på Internett »

(Kilde: Forbes)

annonse