Til hovedinnhold

Rekordbesøk på verdens største mobilmesse

Her er høydepunktene fra Mobile World Congress.

Kurt Lekanger, Mobilen.no
Fra en av de mange utstillingshallene på Mobile World Congress.Foto: Kurt Lekanger, Mobilen.no

Mer enn 72 000 mennesker besøkte Mobile World Congress i Barcelona denne uken, ifølge arrangøren GSMA. Dette er en økning på åtte prosent i forhold til året før. De besøkende kom fra mer enn 200 land.

Mobilen.no og vårt søsternettsted Amobil.no var tilstede på messen, som i år var flyttet til et nytt sted; Fira Gran Via. Gigantmessen hadde mer enn 1 700 utstillere fordelt over tilsammen 94 000 kvadratmeter med utstillingsområde.

Selv om en messe som dette er et eldorado for alle som er glad i elektroniske duppeditter, var det få virkelig store nyheter på årets messe. HTC hadde valgt å legge lanseringen av sin nye toppmodell, HTC One, til uken før messen, mens Samsung ikke kommer til å lansere sin toppmodell Galaxy S IV før den 14. mars. Apple legger alltid sine lanseringer utenom slike messer.

Nye toppmodeller

Huawei Ascend P2.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Helt nyhetstørke var det imidlertid ikke. Huawei lanserte søndagen før messen sin nye toppmodell, Huawei Ascend P2. Dette er den første mobiltelefonen som støtter såkalt Cat 4 LTE (4G), noe som gir nedlastingshastigheter på opptil 150 Mbps hvis nettet støtter det. Foreløpig gjør ikke de norske 4G-nettene det. Ascend P2 har ellers en 4,7-tommers skjerm, og en firekjerners prosessor på 1,7 GHz.

Huaweis erkerival ZTE lanserte også produkter under messen. ZTE Grand Memo er en 5,7-tommers mobil med firekjerners Snapdragon 800-prosessor. Det skal etter sigende gjøre den til verdens raskeste mobiltelefon.

Jon Fredrik Baksaas var med på lanseringen Mozilla Firefox OS.Foto: Kurt Lekanger, Mobilen.no

Et annet interessant produkt fra ZTE var ZTE Open, den første mobiltelefonen som benytter Mozillas nye Firefox OS. Telefonen er en billigmodell som ikke vil komme til Norge. Dagen før ZTE Open-lanseringen ble Firefox OS offisielt lansert, med Telenors toppsjef Jon Fredrik Baksaas til stede. Firefox OS baserer seg på at alt er laget i HTML5, inkludert brukergrensesnittet og appene du legger inn på telefonen. Telenors samarbeid med Mozilla innebærer at Telenor vil begynne å selge Firefox OS-mobiltelefoner i Serbia, Montenegro og Ungarn i løpet av andre halvår. Asia kommer senere.

Mange hadde store forventninger til Nokia, og ble skuffet da det viste seg at de kun lanserte to nye billig-/mellomklassemobiler med Windows Phone 8; Nokia Lumia 720 og 520. Men det kan likevel være fornuftig av Nokia å bredde produktutvalget med enda flere Windows-modeller også i den rimelige enden av skalaen – selv om mange hadde ønsket seg en ny toppmodell.

Nye nettbrett

Sony Xperia Tablet Z.

Sony lanserte Xperia Tablet Z, et 10,1-tommers Android-nettbrett med firekjerners prosessor. Mye av designen og spesifikasjonene er de samme som på Sonys nye toppmodell, Xperia Z.

Det kanskje aller mest spennende produktet vi fikk se, var Asus Padfone Infinity. Dette er luksusutgaven av PadFone 2, med enda heftigere spesifikasjoner og enda mer eksklusive byggematerialer. Det det er snakk om, er en telefon som kan dokkes i et nettbrett, slik at du i praksis har to enheter i én.

Selv om Samsung har valgt å legge lanseringen av toppmodellen utenom Mobile World Congress, lanserte de en ny versjon av Galaxy Note-nettbrettet – denne gangen med 8-tommer skjerm. Samsung Galaxy Note 8.0 har i likhet med de andre produktene i Note-serien en penn, men ellers er det stort sett størrelsen og noe av programvaren som skiller.

Av de litt mer spesielle produktene som ble lansert, fortjener Cat B15 å nevnes. Det er en ny telefon beregnet på friluftsmennesker, industriarbeidere og andre som trenger en telefon som tåler hardhendt behandling. Du kan lese mer om tøffingmobilen Cat B15 her.

Arrangøren GSMA delte under messen ut en rekke produktpriser, blant annet prisen for beste mobiltelefon og beste nettbrett. Du kan lese mer om det her.

annonse