Til hovedinnhold

Klart for SMS-betaling

Rett før nyttår kunne vi meddele at mobiloperatørene hadde funnet frem til en løsning som åpner for kjøp av varer og tjenester som koster mindre enn 300 kroner via mobiltelefonen. De nye CPA-reglene trer i kraft 4. januar 2010 – dags dato i skrivende stund – og vil sannsynligvis gjøre SMS-betaling langt mer utbredt i Norge i løpet av året.

Dette kan føre til store samfunnsnyttige endringer på sikt, for eksempel ved at du får muligheten til å kjøpe bussbillett, ostepølsemeny, inngangsbillett til små arrangementer, lesestoff, Farris på brusautomaten og mye annet ved å sende en SMS.

Ingen nyhet?
Et par forumdeltakere påpekte i forbindelse med artikkelen Kjøp deg en pølse – med SMS at det blant annet var mulig å kjøpe brus på automat med SMS for 8-10 år siden, og lurte derfor på hvorfor dette var en ”nyhet”. Vi tok spørsmålet videre til NetComs innholdssjef Marius Halle, som opprinnelig tipset oss om de nye CPA-reglene, for å få en nærmere forklaring.

- Det nye er altså at operatørene åpner for at eksterne parter/utsalgssteder skal kunne selge sine egne varer og tjenester med SMS som betalingsmiddel. Og at operatørene legger til rette slik at en kjøpshåndtering tilfredsstiller ulike krav fra myndigheter som moms, bedret fakturatekst et cetera, sier Halle til Mobilen.no.

- Det har oppgjennom vært noen forsøk på å selge brus og noe annet via SMS. Men det har stort sett vært små piloter drevet av operatørene. Nå ønsker vi å tilby muligheten til tredjeparter slik at de selv kan bestemme hva de ønsker å selge, forklarer han videre.

(Artikkelen fortsettes.)

Metrobuss
Ruter, som har ansvar for kollektivtransporten i Oslo og Akershus, uttalte sist at de ikke hadde noen umiddelbare planer om å innføre SMS-betaling på bussen. Dette var kun få dager etter et nytt ran av en buss i hovedstaden som førte til at sjåførene aksjonerte mot å oppbevare kontanter i bussen. I Telemark, derimot – nærmere bestemt Grenland – vil Metrobuss og Pendelbuss umiddelbart benytte seg den nye muligheten for SMS-betaling.

I deres oppdaterte prisliste kommer det frem at dersom du kjøper billett uten forhåndsregistrering (”SMS-reisekonto”) – altså en såkalt uregistrert billett – betaler du 10 kroner ekstra for billetten, og reisen belastes over mobilregningen din. Noen vil nok synes at det er en overkommelig ekstrakostnad i stedet for å snike på bussen. Likevel virker det som om SMS-betaling i første omgang vil være en slags nødløsning.

Flere bransjer
Vi spør Halle om han kjenner til andre bedrifter som vil ta i bruk SMS-betaling den nærmeste fremtid:

- Vi har noen som kjører allerede. Easypark med parkering for Oslo kommune, Aller Digital med salg av KK, Teletopia som drifter salg av fiskeavgift. Ellers vet vi det er en del på trappene, blant annet helsekost, billetter til mindre "happenings" som små festivaler og lignende. Trolig vil også automatbransjen komme i gang ganske raskt, da de er på plass i våre naboland. Ellers håper vi som tidligere nevnt at vi kan få til en konstruktiv dialog med kollektivbransjen for å se hvordan vi der kan komme frem til en god løsning for alle, svarer Halle.

Kommer dere i NetCom til å gjøre noe aktivt for å få bedrifter til å ta i bruk CPA-betaling, eller er dette kun en løsning som har blitt tilgjengeliggjort for de som måtte finne det hensiktsmessig?

 - Vi kommer sammen med de andre operatørene til å gå i dialog med aktører der vi ser SMS-betaling kan gjøre hverdagen enklere for kundene. Vi vil også hjelpe tekniske aggregatorer eller tilretteleggere for det tekniske med å nå ut til selskaper/utsalgssteder hvor SMS betaling kan benyttes, avslutter Marius Halle i NetCom.

Ville du benyttet deg av SMS-betaling – som var noen kroner dyrere – dersom du ikke hadde kontanter på deg? Diskuter i forumet under artikkelen.

Mer om
annonse