Tek.no

Nyhet

Nå kan du prøve IE 9

Vegar Jansen
16 Sept 2010 01:00

Microsoft har holdt på med nettlesere en stund, men med hånden på hjertet må vi vel innrømme at de kanskje ikke alltid har gjort en like solid jobb. En del tidligere utgaver av deres nettleser Internet Explorer har verken vært spesielt sikre eller stabile. I tillegg har noen vært så godt innbakt i operativsystemet Windows at en feil i nettleseren kunne lage trøbbel for hele systemet.
Heldigvis har vi sett en god del forbedringer de siste årene, og med den nåværende Internet Explorer 8 (IE 8) må det sies at Microsoft igjen er stabilt på beina når det gjelder surfemuligheter. Men å hvile på laubærene har de visst ingen planer om.
Nå er nemlig Windows Internet Explorer 9 her i en fritt tilgjengelig betaversjon, og av de mange forandringene og forbedringene er det den mer strømlinjeformede designen du nok vil se først. Microsoft har sagt de ønsker å i større grad sette nettsiden i sentrum, ikke nettleseren. De har derfor skrellet av en del rammer og menyer de ikke tror brukere flest vil savne (og de som savner dem kan skru dem på igjen).


IE 9 kan også for tilrettelagte nettsider adoptere designelementer fra den gitte siden, som eksempel å matche fargen på navigasjonspilene med en farge som brukes mye på nettstedet - se eksempel over.
Den nye nettleseren er tilgjengelig for Vista (ikke 64-bit Vista på norsk i skrivende stund), men det er på Windows 7 at den virkelig skinner. Her kan du du få enklere snarveier til dine favorittnettsteder ved å trekke dem rett ned på Oppgavelinjen. For tilrettelagte nettsteder (også Teknofil og Mobilen) kan du da navigere direkte til nettstedets forskjellige seksjoner via Windows 7 sin hoppeliste (jump list).


Mange av oss bruker flere faner når vi surfer, og her er det også blitt gjort en del. Enkelte faner kan trekkes ut av nettleservinduet og settes side om side med Aero Snap-funksjonaliteten. Når du starter en ny fane vil du nå heller ikke få et tomt vindu. I stedet vil den være satt opp med en (klikkbar og modifiserbar) oversikt der du ser hvilke nettsteder du besøker oftest.

Av andre nye ting nevner vi ganske kjapt direkte søk fra adresselinjen, et nytt og bedre nedlastingsvindu, smartere (ryktebaserte) advarsler når du forsøker laste ned ukjente filer, og at nettleseren selv sier fra om du skulle ha installert et nettlesertillegg som gir deg markant dårligere ytelse.

Og når vi er inne på ytelse - Microsoft åpner også for bedre maskinvareakselerasjon for nettinnhold med grafikkelementer. Spesielt vil PC-er med nyere grafikkort kunne få nytte av dette.

Offentlig betaversjon

Windows Internet Explorer 9 er altså som nevnt i betaversjon, noe som betyr at det er en slags prøveversjon som på ingen måte nødvendigvis er ferdig eller feilfri. Når Microsoft likevel slipper det som en offentlig nedlasting regner vi jo med at de fleste bulkene er jevnet ut, men vær altså klar over at det ikke vil gjøre en like stabil jobb på alle oppsett. Den vil også ta over for din gamle versjon av Internet Explorer.
Windows Internet Explorer 9 kan du laste ned fra denne siden
Du installerer og bruker nettleseren på eget ansvar. Men i de fleste tilfeller skal det ikke mer til enn at du bruker Systemgjenoppretting og avinstallerer den fra PC-ens Kontrollpanel dersom du skulle du få store problemer. Det skal gi deg din "gamle" nettleser tilbake.

Les også
Har du lastet ned IE9?
Les også
10 programmer alle må kjenne
Les også
Fem du bør kjenne i Windows 7
annonse

Les også