Tek.no

Nyhet

Japanerne har laget en robot som «svetter»

Nok en menneskelignende kreasjon har sett dagens lys.

IEEE Spectrum/YouTube
Eigil Knudsen
16 Okt 2016 11:01

Vi har allerede sett en del eksempler på roboter med funksjoner som er inspirert av mennesker, for eksempel en japansk maskin med menneskelignende «muskler». Nå har japanerne en ny robot på gang som befinner seg litt i samme kategori, skriver nettstedet IEEE Spectrum.

Den nye, eksperimentelle roboten heter Kengoro har den spesielle egenskapen at den kan svette – og det på en måte som tjener samme funksjon som hos mennesker, nemlig nedkjøling.

Metallskjelett med vann

Svetteteknologien er rett og slett en ny metode for effektiv nedkjøling av humanoide-roboter som skal sette dem i stand til å utføre krevende fysiske oppgaver over lengre tidsperioder uten å bli overopphetet.

Prototypen av teknologien.
IEEE Spectrum/YouTube

Nedkjølingsløsningen innebærer å først bygge et spesielt, porøst metallskjelett fullt av huller og kanaler ved hjelp av 3D-presisjonsskriving. Dette skjelettet sørger for at vann pipler ut i de ulike delene av robotens kropp på en kontrollert måte.

Fordamper på overflaten

Etter hvert som det utvikles varme fra robotens motorer vil dette vannet fordampe på metallskjelettets overflate og på den måten kjøle motorene ned. Ifølge forskerne skal metoden være opptil tre ganger mer effektiv enn vanlig luftkjøling, men visstnok ikke fullt like effektiv som tradisjonelle radiatorer.

En av de store fordelene med løsningen er imidlertid at den er plassbesparende, slik at kjølingen ikke går på bekostning av antallet komponenter på innsiden. I hvilken grad løsningen lar deg overføre til mer forbrukerrettede produkter som PC-er er imidlertid høyst uvisst. Under kan du se en demonstrasjonsvideo av roboten.

Google jobber også med menneskelignende roboter: Her er Atlas' seneste stunt »

Les også
LG lanserer robot du kan bruke til å kontrollere smarthjemmet ditt
Les også
Slike maskiner har du tidligere kun sett i science fiction-filmer – nå er de virkelighet
Les også
Se hvordan Googles avanserte menneskerobot takler ekstra vanskelig terreng
Les også
Nå har Googles menneskelignende robot gjennomført enda en bragd
Les også
Denne roboten har muskler som fungerer på samme måte som hos mennesker
annonse

Les også