Digitale penger blir en fullverdig bank
Snart kan du bruke bankkort med e-valutaen bitcoin.
I disse tider med finanskrise, pengetrykking og økende inflasjon, vender stadig flere snuten mot den digitale valutaen bitcoin.
Nå får den elektroniske myntenheten et potensielt bredere nedslagsfelt, ettersom bitcoinbørsen Bitcoin-Central har fått i stand avtaler med franske aktører. I praksis innebærer dette verdens første bankaktige bitcoinvirksomhet, med muligheten for bankkort og innskuddsforsikringer i framtiden.
Flere fordeler
I et innlegg på Bitcoin Forum skriver en representant for det franske selskapet Paymium, som står bak Bitcoin-Central, at de har fått godkjennelse fra regulatorer til å operere som en bank under fransk lovgivning.
Paymium har dermed slått sammen kreftene med betalingsformidleren Aqoba og banken Credit Mutuel for å skape en betalingstjeneste basert på bitcoin. Kunder vil kunne plassere sine verdier i enten euro eller bitcoin, og skal enkelt kunne bytte mellom de to valutaene.
Ifølge Paymium har en godkjennelse fra franske myndigheter flere viktige fordeler. Kapital dominert av euro vil bli forsikret av den franske forsikringsfondet Fonds de Garantie des Depôts, mens kontiene vil videre bli integrert med det franske banksystemet. Slik kan brukerne få innskudd direkte til kontoen og konvertert til bitcoin.
Paymium satser i tillegg på å lansere et bankkort, slik at brukere kan bruke sine bitcoiner på vanlige utsalgssteder.
En desentralisert valuta
Bitcoin ble opprettet i 2009 av Satoshi Nakamoto, og er den mest utbredte alternative valutaen i verden. Ettersom bitcoin opererer med P2P-teknologi uten noen form for sentraliserte servere eller mellommenn, ser mange på valutaen som et mer stabilt og sikkert alternativ til offisielle valutaer som lett kan manipuleres av styresmaktene eller andre institusjoner.
At valutaen også er beskyttet mot inflasjon ved en maksimal pengemengde på 21 millioner enheter, hjelper også på populariteten.
Alle betalinger blir automatisk godkjent gjennom noder i P2P-nettverket, og systemet er konstruert slik at man i teorien ikke kan verken opprette flere penger eller stjele andres.
Ikke helt problemfritt
Bitcoin har likevel ikke vært skånet for problemer. Tidligere i år måtte for eksempel en av de største bitcoinbørsene legge ned virksomheten, etter problemer i henhold til reguleringer og svindelaktige transaksjoner.
I tillegg har verdier for mange hundretusen kroner blitt stjålet ved hjelp av hacking. Slike tyverier skal hovedsakelig ha vært resultatet av svake sikkerhetsrutiner hos børsaktører og andre forretninger.
Du kan se en omfattende liste over tyverier, svindler og annen kriminalitet i relasjon til bitcoin på Bitcoin Forum.
Det gjenstår å se hvordan Bitcoin-Central og partnerne kommer til å sikre seg mot problemene knyttet til den digitale valutaen.
Hva mener du om bitcoin? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor!
(Kilder: Ars Technica, Bitcoin Forum)