Til hovedinnhold

Nokia-Elop kan bli ny Microsoft-sjef

Men Elop var bare andrevalget som Nokia-sjef, skriver Nokia-nestor i selvbiografi.

montasje V.Haugen, Amobil.no/iStockphoto/Nokia

Nokia-sjef Stephen Elop var bare andrevalget da Nokia skulle ansette ny toppsjef i 2010. Førstevalget var nestlederen i et annet amerikansk teknologiselskap, skriver tidligere Nokia-sjef Jorma Ollila i sin nye selvbiografi.

Boka, som foreløpig bare har kommet ut på finsk, heter Mahtodon Menesys, eller En umulig suksess på norsk.

Jorma Ollila er den ikoniske bedriftslederen som har fulgt Nokias vekst og fall fra toppen av selskapet. I dag er han styreleder i nederlandske Shell. Han forteller at han fløy til USA i 2010 for å intervjue fem potensielle topplederkandidater.

Førstevalget skal ha vært nummer to i et velkjent amerikansk teknologiselskap. Mannen i 50-årene trakk seg imidlertid av personlige årsaker fra prosessen. Det gjorde at Nokia sto igjen med den noen år yngre Elop, som hadde fremstått som en bestemt leder og en god selger.

Les også: Microsoft kjøper Nokia

Tvilte på Elop

Ollila var imponert over Elops erfaring fra programvare-industrien og en direkthet som var på grensen til finsk. Han hadde imidlertid også sine tvil:

Én bekymring var om Elop var for amerikansk i lederstilen, og hvordan dette kunne påvirke et selskap der man hadde utviklet en stillferdig selskapskultur. En annen var om Elop kunne være dingsefokusert nok:

– Vi trengte noen som kunne levere på linje med Steve Jobs, siterer Wall Street Journal fra boka.

Nedturen fortsatte da også etter Elops ansettelse, med masseoppsigelser, salg av datterselskaper og divisjoner i selskapet, og kulminerte til slutt i salget av selskapets mobildivisjon til Microsoft.

Siden han selv lå an til å tjene 25 millioner dollar på et salg til Microsoft, holdt Elop seg unna forhandlingene med Microsoft. Nå er han selv på vei tilbake til selskapet han forlot i 2010, med ansvaret for avdelingen for håndholdte enheter.

Elop blir nå nevnt som en av de heteste kandidatene til å ta over for avtroppende Microsoft- sjef Steve Ballmer når han fratrer i løpet av det kommende året.

Ollila tar ikke opp partnerskapet med Microsoft i boka. Den slutter med Elops ansettelse. Ollila har imidlertid i tidligere intervjuer uttalt at han mener partnerskapet var feil vei å gå.

Les mer: Elop kan le hele veien til banken >>

(Kilder: Wall Street Journal)

annonse