Tek.no

Nyhet

Krangler om fotopris

18 Mar 2011 14:00

Bildeserien som viser begravelsen fra de fire norske soldatene som ble drept i Afghanistan ifjor, fikk tredjeprisen i klassen Nyhet Reportasje. Nå setter flere fotojournalister spørsmålstegn på om Forsvarets Torbjørn Kjosvold i det hele tatt fortjener prisen.

Det var onsdag det ble kjent hvem av fotovinnerne var under den årlige prisutdelingen i regi av Pressefotografenes klubb.

Den gjeveste prisen, årets bilde 2010, var det dagsavisens pressefotograf Luca Kleve Ruud som stakk av med. Totalt var det hele 34 prisen som ble delt ut til 30 forskjellige fotografer under årets prisutdeling på Litteraturhuset.

Imildertid er det forsvarets fotograf Torbjørn Kjosvold som får mest oppmerksomhet. Vinneren i klassen Nyhet Reportasje har skapt debatt blant fotografer i Norge. Flere mener at Kjosvold, som er fotograf fra forsvaret, ikke burde få en pris tiltenkt pressefotografer.

– Man premierer altså Forsvarets PR-fotograf i en konkurranse for fotojournalistikk? Det må være en kortslutning et sted. Forsvarets fotografer bruker noen av de samme verktøyene fotojournalister bruker, men de driver ikke med journalistikk! skriver Fredrik Naumann i Journalistens debattfelt.

I debattfeltet karakteriserer fotojournalisten det hele som ubegripelig. Han mener at forsvaret i all hovedsak prøvd å begrense norske mediers tilgang til konflikten i Afghanistan, for å kunne gi sitt eget, filtrerte bilde av det som skjer. Naumann får støtte fra Torbjørn Grønning.

Forskjellsbehandlet

Grønning selv var i Afghanistan som fotograf for Dagbladet da bildene ble tatt og forteller at det var stor forskjell på hvordan Kjosvold og de andre pressefotografene arbeidet. Han forklarer blant annet at Grønning og hans kolleger hadde store restriksjoner å forholde seg til, mens Forsvarets fotograf mer eller mindre fikk bevege seg fritt. Dermed stilte de aldri likt.

– Er han der som journalist som må han forholde seg til det samme som oss? Han opptrådte som en av Forsvarets folk og jeg synes det er interessant at en som representerer et propaganda-apparat kan delta i en journalistisk konkurranse, sier Grønning til Journalisten.

Stiller uansett likt

Til tross for kritikk fra flere hold og ønske om å endre reglementet for å delta er Torbjørn Kjosvold medlem i Pressefotografenes Klubb og fyller dermed kriteriet for deltagelse. Leder i PK, Terje Bringedal sier til Journalisten at han ønsker debatten om medlemskapet i PK velkommen. Han påpeker imildertid at Kjosvold stiller likt med de andre fotografene da han faktisk er medlem i klubben.

– Kjosvold konkurrerte her på linje med andre PK-medlemmer. Han har vært medlem lenge, fra før han dro til Afghanistan, og vi kan ikke ekskludere ham fordi han har fått ny jobb, sier Bringedal og understreker at han forholder seg til at Kjosvold har vært fotojournalist.

Hadde samme muligheter

Tidligere presseoffiser i Forsvaret Lars Magne Hovtun skriver i debatten at alle fotografer hadde nær sagt samme muligheter til å ta bilder.

– Personlig mener jeg Forsvaret viste seg fra sin åpneste side i etterkant av hendelsen som tok livet av fire soldater. At vi i det hele tatt lot media "haike med likbilen" er et eksempel på hvor langt vi strakk oss, og uttrykker en hjelpsomhet jeg tror media vanligvis kan se langt etter i den daglige nyhetsdekningen, skriver Hovtun i debatten.

Les også: Dette er årets bilde 2010

Les også
Dette er årets bilde 2010
annonse

Les også