Til hovedinnhold

Audyssey gjør bassen spiselig

Å lytte til musikk med gode gjengivelser i alle frekvenser fra høyt til lavt er en nytelse mange setter pris på, men det er ikke alle som er like glade i å måtte høre på buldrende bass fra naboen – enten det måtte være på dagtid eller kvelden. Lydmagikerne i Audyssey har derfor kommet opp med noe som kan stagge problemet.

Det amerikanske selskapet har nylig annonsert en ny teknologi de kaller Low Frequency Containment (LFC). LFC er designet for å holde på lydbølger med lave frekvenser og forhindre dem i å forflytte seg gjennom veggen og ut til naboens sensitive hørsel.

Psykoakustikk

Høye frekvenser blir vanligvis stoppet av vegger, mens lave har en tendens til å ikke la seg stoppe så lett. Forskere ved Audyssey har derfor jobbet med å identifisere disse lydbølgene, og resultatet har blitt LCF.

LCF er som et filter som både gjenkjenner og reduserer nivået på de aktuelle frekvensene, for deretter å sette igang en psykoakustisk prosess som gjenskaper en oppfattelse av lav bass for lyttere som befinner seg i rommet med lydkilden. Teknologien gjelder kun frekvenser som foretar seg lange turer, og ingen andre.

Griper problemet ved roten?

"Etter hvert som hjemmekino har utviklet seg i løpet av årene, har bass blitt en fundamental del av opplevelsen. Men for alle andre i rommet eller huset ved siden av, er det også en av de største plagene," sier Chris Kyriakakis, CTO ved Audyssey.

Han fortsetter: "Det er veldig vanskelig å isolere et rom akustisk sett ettersom det innebærer ekstra konstruksjon. Vi har undersøkt hvordan bassbølgelengder samhandler med veggmaterialer og har skapt en teknologi som løser de grunnleggende problemene."

Audyssey LFC skal etter sigende bli tilgjengelig på diverse receiver-produkter fra og med september i år.

(Kilde: Electronic House)

annonse