Til hovedinnhold

Tåler den dette?

Transcend Storejet 25 er en 250 GB stor harddisk som ikke er redd for å skryte. Den påstår nemlig å ha gjennomgått "U.S. military drop test standards".
Vi har testet om det er hold i påstanden.
Her kan du se flere bilder fra vår harddisktortur.
Tullestandard, trodde vi
Når vi først fikk denne disken i hendene kunne vi ikke la vær å trekke på smilebåndet. "U.S. military drop standards" måtte være en dårlig oppfinnelse fra en markedsføringsperson. Litt som "omega b52" proteinet som stadig blir større i sjamporeklamene på TV.
Et lite søk fjernet fort smilet. Amerikanske militæret har faktisk en standard for hva ting som faller skal tåle. I dette tilfellet skal Trandscends eksterne harddisk tåle minst 26 fall fra 122 centimeters høyde på alle hjørner og sider om vi skal tro skrytet.


Transcend skal tåle røff behandling på veien.
Vi hadde ikke noe imot å teste ut saken.
Lad opp og fyr løs
Vi fylte derfor harddisken opp med et tilfeldig utvalg av filmer, musikk, bilder og dokumenter. Overføringen gikk enkelt og greit, så som ekstern harddisk fungerer den som seg hør og bør.
Deretter satte vi i gang med den morsomme delen av jobben, nemlig å teste hvor mye denne disken tåler. Først prøvde vi selvfølgelig det mest opplagte, et fall fra over en meter. Etter å ha gått i bakken et par ganger koblet vi harddisken til PC-en igjen.


Fall fra over en meter var ikke noe problem for Transcend.
Filene var fortsatt levende. Vi trengte altså hardere lut.
En hund etter harddisk
Jobben gikk over til redaksjonshunden Julius og han var glad til for å være med, så pass glad at det tok noen runder i lokale og et par skiver ost før vi fikk tilbake disken. Full av sikkel og med et par bitemerker i gummibeskyttelsen fikk vi heldigvis reddet disken fra det vi trodde var en sikker død, om ikke fra støt så i det minste av vannskader.


Transcend leverer kombinert harddisk og tyggeleke.
Der tok vi derimot feil. Filene var like godt lagret som da vi begynte.
Av med silkehanskene
Da tok vi av silkehanskene og lot harddisken virkelig gjennomgå. Vi lot disken falle ned trapper, kastet den vilkårlig rundt, la den under en skuter, slapp en stein på den og lot den få et par smekk med døren. Her var det ingen nåde å hente, men så skal den jo også tåle militær bruk. Skyte på den stod vi derimot over. Skuddsikker er harddisken neppe.


Transcend frykter ikke trafikkdøden med det første.
Men ville den overleve dette? En ristetest viste at noe var løst på innsiden og denne gangen var vi sikre på at vi hadde overvunnet den amerikanske militærstandarden. Spente av forventning koblet vi igjen disken til vår maskin. Til vår store skuffelse fant vi fortsatt frem filene uten problemer. Harddisken tåler tydeligvis mer enn en støyt, og vi må muligens innrømme tap i kampen mot U.S. army standards.
Et urettferdig dødsstøt
Til slutt gjenstod kun en ting, selv hadde vi ingen tro på at harddisken var uovervinnelig. Det er den heller ikke.
Med et stort glis slapp vi harddisken ut av vinduet, fire meter over bakken, det vil si langt over det den skal tåle. Og joda, det var det som skulle til. Når vi nå koblet til disken var den ikke lenger like glad, men helt ferdig er den derimot ikke.
Etter et fall på fire meter starter denne disken fortsatt opp og spinner rundt. Å få kontakt med maskinen vil den derimot ikke lenger, men en kjapp sjekk inni viser at en loddebolt muligens fort kan rette opp skaden vi har gjort.


Et fire meters fall var rett og slett urettferdig behandling av harddisken.
Likevel vil vi ikke anbefale andre å dra leken lengre enn det amerikanske militærstandarer krever.
Harddisk for den klønete
Så om du trenger en ekstern harddisk, med mye minne som tåler både hundelek, fall i trapper og klumsete behandling, så vil dette være perfekt for deg. Du bør fint kunne putte denne i lomma ubekymret for uheldige hendelser som skal ta knekken på dine data.


Hundesikkel, møkk og fall, men Transcend holder i hvert fall stilen på utsiden.
Altfor dyr er den heller ikke. Harddisken koster mellom 700 og 1000 kroner i norske butikker.
Om du har filer som er mye verdt er dette en billig pris å betale for sikker lagring.
Takk til Multicom for lån av produktet.
Her kan du se flere bilder fra vår test.

Les også
Tøff maskin med trykkfølsom skjerm
Les også
Minimal mobil harddisk
Les også
Dingser for russetiden
Les også
Glem Ipod Shuffle
Mer om
annonse