Til hovedinnhold

Mot slutten for UIQ?

Motorola har ikke lenger den samme posisjonen i markedet som i glansdagene, da selskapet var nest størst i verden og alt så ut til å gå amerikanernes vei. Men selv om selskapet sliter, så har deres satsing på UIQ bidratt til å skape en viss interesse for denne Symbianbaserte plattformen.

Så gjenstår det å se om Sony Ericsson selv vil holde liv i UIQ, som er kommet i skyggen av Nokias alternative Symbianplattform, Series 60.

OS-krigen

Sony Ericsson hadde suksess med UIQ da deres P800 ble lansert, men har siden slitt stadig tyngre. Nå har også Series 60 fått støtte for flere skjermformater og trykkfølsomhet.
Samtidig har Sony Ericsson valgt å gå for Windows Mobile Professional på sitt nye flaggskip, Xperia X1.
Garnet
PalmSource gjorde i 2005 et desperat forsøk på å overleve i plattformkrigen ved å selge seg til Access CO LTD. Access er et japansk selskap som blant annet står bak nettleseren NetFront, som finnes i en halv milliard mobiltelefoner. Men Access fikk ikke bruke navnet Palm, og måtte døpe om sin versjon til Garnet.
Palm Inc finnes fremdeles, men har ikke beskjeftiget seg med mobilplattformer siden maskin- og programvareenhetene i Palm splittet lag for ganske nøyaktig fem år siden. Etter oppkjøpet kjøpte Palm Inc rettighetene til kildekoden fra Access, og kan videreutvikle sin egen versjon under navnet Palm OS uten å måtte betale royalties til Access.
Linux med Garnet
For å gjøre forvirringen komplett har Nokia satset på en variant av Linux i sine Internettklienter (N810 er den foreløpig siste i rekken), og på disse kan du igjen kjøre Garnet VM.
Dette er et virtuelt operativsystem som kjører på toppen av Nokias Linux-versjon, og som gjør det mulig å kjøre programvare skrevet for Palm på Nokia Internet Tablet.
EPOC
Operativsystemet Symbian, som brukes som basis både for UIQ og Series 60, het på 90-tallet EPOC, og var eiet av engelske Psion, som brukte det på sine lommedatamaskiner i A og C-serien. Disse lommedatamaskinene hadde i motsetning til Jeff Hawkins Palm også fullt tastatur, og kan beskrives som en forløper til dagens kommunikatorserie fra Nokia.
Sony Ericsson brukte det imidlertid først på sin R380, som var en tidlig e-post og PIM-mobil der du ikke kunne kjøre egne programmer.
Når Google nå satser sterkt på Android vil kampen om å få dominere markedet for OS til smartmobiler bli enda tøffere. Apple har sin versjon som vi neppe får se på andre produsenters modeller. Android, Garnet, Symbian UIQ, Symbian S60 og Windows Mobil ønsker alle verdensherredømme.
BeOS
Nokia dominerer markedet i dag, med sin S60, fulgt av Microsoft Windows Mobile. Mens Garnet og UIQ snart kan snart vandre samme vei som BeOS.

Mer om
annonse