Til hovedinnhold

- Dette kunne jeg trengt ved valget

Norsk Blindeforbund, Microsoft og Fornyings- og administrasjonsdepartementet inviterte i dag til lansering. De har endelig fått din maskin til å prate norsk, og det både på bokmål og nynorsk.
Ville ha norsk tale for Windows
Rettere sagt er det det norske selskapet LingIT som har mestret bragden i samarbeid med NTNU, Telenor og Sintef. De har laget programmet Lingspeak som gir mulighet for alle maskiner som bruker Windows XP eller Vista til å prate norsk.
- Høsten 2006 tok Microsoft kontakt med oss med ønske om å utvikle en tjeneste for talesyntese på norsk. Kravene var at programmet skulle være anvendelig for Windows XP og Vista, støtte alle vanlige windowsprogrammer og at det skulle være til gratis nedlastning. Nå er oppgaven fullført og resultatet er Lingspeak, forklarte Torbjørn Nordgård, administrerende direktør i LingIT.


Torbjørn Nordgår fra LinIT presenterte tjenesten Lingspeak.
Programmet Lingspeak er et enkelt program du kan laste ned og som legger seg til i bakgrunnen av operativsystemet. Ved å markere tekst og kopiere denne inn i utklippstavlen kan du få lest opp teksten av maskinen.
Selv mener Nordgår det slett ikke er et program de har skapt, men en ressurs som kan brukes i andre programmer.
Ment for nærsynte
Hovedbrukergruppen av programmet vil være nærsynte personer som ellers har vanskelig for å lese ting på nett og følge med i informasjonssamfunnet. Det har hittil ikke eksistert noen gode norske tjenester for dette. Utenlandske talesynteser har gjort en heller komisk jobb for å uttale norsk.
Det var Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys som utfordret Microsoft til å utvikle en slik funksjon. Hun mener dette er viktig om regjeringen skal nå sine mål om et inkluderende samfunn.
- For å si det som AP; Alle skal med. Denne tjenesten er viktig for å nå det informasjonssamfunnet vi ønsker. Selv syntes jeg det er veldig interessant å utfordre selskaper som Microsoft til slik nyvinning. Resultatet er en tjeneste alle kan bruke og med sin åpenhet gjør den senere teknologiske nyvinning på dette området enklere, forklarte Statsråden.
Savnet Lingspeak i valgkampen
En som får god nytte av Lingspeak er Bjørn Roger Johansen. Han er nærsynt i likhet med 90 prosent av blindeforbundets medlemmer og han har savnet en slik funksjon for norsk oversettelse av datadokumenter og nettsider.


Bjørn Roger Johansen viste frem hvordan Lingspeak virker i praksis.
- Jeg kan lese nettsider om jeg sitter tett opptil maskinen og med svart bakgrunn og hvit tekst, men ved lengre dokumenter får jeg fort vondt i øynene. For meg er det veldig viktig med tilgang til informasjon på nettet. Den informasjonen andre får via aviser og papirer finner jeg her, da er denne tjenesten svært god, forklarte han.
Selv mener han en slik tjeneste burde ha vært på plass for lenge siden, spesielt savnet han den for to år siden.
- Denne tjenesten kunne vært svært nyttig ved forrige valg. Å lese partiprogrammer og lange dokumenter er ekstremt krevende uten denne muligheten, sa han, med et klart hint til Statsråden.
Også til glede for andre
Tjenesten skal forhåpentligvis ikke bare være nyttig for svaksynte. Både Røys, Nordgård og Knut Morten Aasrud, administrerende direktør i Microsoft Norge, påpekte at tjenesten vil kunne svært nyttig for også andre brukere.
De mente dyslektikere, folk som sliter med å lese på grunn av andre årsaker og personer som vil lære seg norsk vil kunne få god bruk for tjenesten.
Ønsker tjeneste for blinde
Blindeforbundet på sin side var svært fornøyd med resultatet. Likevel ville de gjerne se mer arbeid på dette området.
- Microsoft har gjort et godt arbeid for mange svaksynte, men jeg håper også at de etter hvert vil også gjøre mer for å hjelpe blinde. Jeg vil derfor utfordre Microsoft til å utvikle et program for talegjenkjenning. Dette er en mangel som ikke finnes på det norske markedet, sa Gunnar Haugsveen, generalsekretær i Blindeforbundet.


Gunnar Haugsveen fra Blindeforbundet savner en talegjenkjenningstjeneste på norsk for blinde.
Microsofts norske direktør, Aasrud, var på sin side ikke fullt så klar til å påta seg denne oppgaven på sparket. Dette vil være et vesentlig større prosjekt påpekte han og selv om ambisjonene er til stede vil det nok enda ta lang tid før du kan tale teksten direkte inn i et worddokument.
Prøv programmet selv
Om du selv vil prøve ut Lingspeak kan du laste det ned her.
Etter å ha lastet ned, installert programmet og åpnet det vil det legge seg som et ikon nederst til høyre på din startlinje. Ved å høyreklikke på ikonet kan du i "innstillinger" bestemme om maskinen din skal snakke bokmål eller nynorsk.
Marker så den teksten du vil ha lest opp og trykk ctrl + C. Maskinen vil så lese høyt for deg. Det advares mot at tjenesten er utviklet for norsk uttale, opplesning av engelsk tekst kan derfor bli mer humoristisk enn anvendelig, noe utviklerne selv påpeker i sin brukermanual.

Les også
Her er norges beste nettsider
Les også
Kan døve bruke mobiltelefon?
Les også
Lite sensuell nettporno for blinde
Mer om
annonse