Til hovedinnhold

Stavanger skal lede an i utviklingen av «smarte byer»

Ble tildelt prestisjetungt prosjekt av EU.

Nightman1965/Shutterstock.com

I disse tider skal alt gjøres «smart», og samtidig med at det jobbes iherdig med det som kalles «Tingenes Internett», er også smarte byer noe som står på tapetet.

I den forbindelse har EU lansert noe som heter «Smart Cities and Communities» (SCC). SCC er en ambisiøs satsing på å gjøre europeiske byer miljømessig bærekraftige, blant annet ved å utvikle mer effektive og brukervennlige teknologier og tjenester på områder som energi, transport og IT.

Som et ledd i SSC-prosjektet har en rekke europeiske samarbeidsprosjekter nå sendt søknader til EU om å få sine prosjekter realisert og finansiert. Blant søkerne er et prosjekt som heter «Triangulum», som er et samarbeidsprosjekt mellom Stavanger og de to utenlandske byene Manchester og Eindhoven.

Stavanger blant vinnerne

I en pressemelding kan Stavanger Kommune nå fortelle at Triangulum-prosjektet har fått gjennomslag hos EU i konkurranse med over 30 andre europeiske prosjekter.

Det betyr med andre ord at Stavanger, sammen med de to andre byene, blir en såkalt «fyrtårnby». Det vil si at byen får en viktig rolle i utviklingen av ny smart-by-teknologi fremover.

Rent konkret skal byene dele en pott på 200 millioner kroner i rammeoverføringer fra EU over en periode på fem år. For Stavanger sin del skal pengene blant annet brukes på å samarbeide med teknologiselskaper og andre institusjoner i regionen for å utvikle smarte, teknologiske løsninger.

Ny fiberteknologi og elbusser

Detaljene om akkurat hva som skal komme ut av prosjektet er ennå noe mangelfulle, men noen bidrag har allerede blitt offentliggjort. Blant annet skal Stavanger Kommune bidra til å gjøre offentlige bygg smartere, og har i så måte valgt ut ulike testområder i byen.

Ellers skal det Stavanger-baserte tele- og energiselskapet Lyse Energi, som er moderselskapet til Altibox, påtatt seg et ansvar for å demonstrere «banebrytende» måter å bruke fiber til energieffektivisering, hjemmeautomasjon og videokommunikasjon på. Rogaland fylkeskommune skal på sin side gjennomføre prøveprosjekt med batteridrevne elbusser.

Mer informasjon om Triangulum-prosjektet finner du hos Stavanger Kommune.

I mellomtiden arbeider IT-aktørene med «tingenes Internett»: Nå vil ARM koble alt på nett med ny løsning »

Mer om
annonse