Streiker i protest mot taxi-app

De tradisjonsrike svarte drosjene i London streiket onsdag mot den populære taxi-appen Uber.

Taxisjåfører i flere europeiske storbyer streiker i dag i protest mot at taxi-appen Uber unnslipper regulering fra landets transportmyndigheter, til tross for at app-konseptet går ut på å la sjåfører frakte passasjerer mot betaling som regnes ut i appen.

Taxisjåførene mener Uber-appen er å regne som et taksameter, og krever at Uber reguleres på tilsvarende måte som andre tilbydere av taxitjenester.

Det er ventet at 12 000 London-taxier vil delta i den én time lange streiken, og myndighetene har advart om omfattende konsekvenser for trafikkavviklingen i perioden.

Det er ikke bare i London at drosjenæringen streiker i protest mot Uber. Også i Madrid, Berlin og i Frankrike er det varslet aksjoner. De franske drosjesjåførene vil markere sin misnøye ved å kjære i sneglefart til og fra flyplassene rundt de store byene, for slik å skape problemer for private alternativer.

Bruker sjåfører uten lisens

Uber-appen har også møtt motstand i hjemmemarkedet i USA, men der reguleres tradisjonel transportnæringen mindre strengt enn i Europa. Appen har forskjellige funksjoner i forskjellige land. Noen steder brukes den til å bestille drosjer fra lisensierte drosje- og limousinfirmaer, mens den andre steder brukes til å organisere transport med sjåfører i private biler uten taxilisens. Appen brukes også til å regne ut reisens pris basert på lengde og varighet.

En emisjon foretatt tidligere denne måneden verdsetter Uber til 109 milliarder kroner. Investorene løper en stor risiko dersom europeiske reguleringsmyndigheter erklærer Uber ulovlig.

Uber åpner nå appen for bestilling av vanlige London-drosjer, og oppfordrer drosjenæringen til å slutte seg til selskapet. I Paris har selskapet valgt en tøffere startegi, og tilbyr Uber-kundene halv pris i det tidsrommet aksjonene pågår.

For å begrense trafikkaoset har myndighetene i London satt klare grenser for hvor og hvor lenge aksjonen får pågå. I dag har Uber 3000 registrerte sjåfører i den britiske hovedstaden.

Les mer: Pirattaxi-app mener de er verdt 10 milliarder dollar.

Kilder: BBC, Wall Street Journal, Wall Street Journal

Les også
Nå kommer Uber til Norge
Les også
Tror denne appen vil bli større enn alle Norges taxier i år
Les også
Berlin forbyr Uber
Les også
Taxi-app måtte rømme byen
Les også
– Uber kan være verdt like mye som Toyota
Les også
Forbyr taxi-appen Uber
Les også
11 000 nordmenn bruker allerede pirattaxi-app
Les også
Pirattaxi-app mener de er verdt 10 milliarder dollar
Les også
Trodde du Snapchat slettet meldingene dine?
Les også
Derfor tviholder de på løsningen du hater
Les også
Den norske reise-appen Stay.com er klar for take-off
annonse