Tek.no

Nyhet

Kunstner vil bruke Oculus Rift døgnet rundt i 28 dager

Skal leve ut livet til en «fremmed, heteroseksuell mann som er i et forhold».

Vimeo
19 Nov 2014 16:01

Den britiske kunstneren Mark Farid har planer om å gjøre noe som for mange kan virke litt dristig. Ifølge Mashable vil Farid ha på seg VR-brillene Oculus Rift døgnet rundt i 28 dager, hvor han på en måte skal leve ut livet til en person han ikke kjenner.

Det første steget i planen hans er å få en vilt fremmed til å filme livet sitt i én måned, 24 timer i døgnet. Opptaket vil så tilpasses VR-brillene, som Farid vil ha på seg i 28 dager i strekk. Noen gode hjelpere vil sørge for at kunstneren spiser omtrent det samme som den andre, samt at han klarer å dusje og gå på do med brillene på.

Farid vil imidlertid befinne seg innendørs i samme leilighet under hele testperioden. Denne vil ikke være utstyrt med noe særlig mer enn en seng og et bad. På Big Brother-vis skal det dessuten være mulig for tilskuere å bevitne eksperimentet hans i London. Hele forsøket vil dessuten bli filmet og gitt ut som en dokumentar i etterkant.

Prosjektet kaller han «Seeing I». Kunstneren selv sier at han ønsker å finne ut om han kan miste følelsen av selvet, sin egen personlighet. Han er nysgjerrig på om det i det hele tatt går an å endre sin egen identitet på denne måten.

Heteroseksuell mann i et forhold

Det eneste kravet Farid har er at den fremmede skal være en heteroseksuell mann som er i et forhold. Årsaken til det er at han ikke vil «komplisere ting», ettersom han selv er en heteroseksuell mann. At den fremmede må være i et forhold hevder den britiske kunstneren er viktig for å drive en historie fremover. En som er i et forhold har for eksempel større grunn til å si høyt hva vedkommende har tenkt til å gjøre enn en som ikke har noen å forholde seg til i det daglige.

Alt det den fremmede foretar seg under opptakene i forkant vil Farid altså leve ut i sin virtuelle verden i etterkant. Det kan være alt fra en sykkeltur til det å se en dårlig film, og ikke minst ubehagelige do-besøk, skriver Mashable.

Tidligere i år gjennomførte Farid en 24-timers test som gikk ut på det samme. Her ser du hvordan det gikk (se i fullskjerm hos Vimeo):

Følges opp av psykolog

Et slikt prosjekt vil selvsagt ikke være uten risiko. Vi vet for lite om hvilke konsekvenser det kan få å bruke VR-briller over så lang tid, uten pause. Derfor vil Farid ha en psykolog til stede, som hver dag vil foreta en sjekk av hans mentale helse.

Og skulle det gå for langt, vil han avbryte forsøket.

Foreløpig er kunstprosjektet på Kickstarter-stadiet. Det vil si at Farid samler inn penger for at han skal være villig til å utsette seg for et slikt eksperiment, og for å få råd til å gjøre de nødvendige forberedelsene.

Han ber om store summer for å begi seg ut på dette også: Hele 150 000 pund (1,6 millioner kroner) må tikke inn den neste måneden for at VR-eksperimentet skal bli til virkelighet.

Ta på deg brillene, det er på tide med en flyvetur
Dette er den drøyete Oculus Rift-maskinen vi har sett »

(Kilder: Vimeo, Kickstarter, Mashable)

annonse

Les også