Til hovedinnhold

Disse superbrikkene kommer i din neste mobil

Qualcomm starter produksjon av åttekjerners Snapdragon-brikker nå.

shutterstock.com

Qualcomm er den desiderte markedslederen innenfor såkalte system-on-a-chip-brikker, altså brikker som inneholder prosessor, grafikkprosessor og annen funksjonalitet som er sentral i mobiltelefoner og nettbrett.

Inntil nå har Qualcomms systembrikker hatt to eller fire prosessorkjerner. Nå kommer de første brikkene med åtte kjerner, slik at brikkene kan utføre flere operasjoner samtidig – og dermed oppnå høyere ytelse.

I løpet av det neste året vil åttekjerners, 64-bitutgaver av Qualcomms systembrikker bli å finne i stadig flere smartmobiler. Første brikke ut for masseproduksjon er Snapdragon 615, melder phonearena.com. Den er ingen racer, men snarere ment for mellomklassemobiler.

Premiumbrikkene kommer senere

Godsakene for oss med en tilbøyelighet til å granske spesifikasjoner, kommer senere. Snapdragon 808 med seks kjerner og 810 med åtte kjerner, begge med 64-bits arkitektur, skal slippes før utgangen av året, ifølge PhoneArena.

I mellomtiden ventes de første smartmobilene med den nåværende toppbrikken, Snapdragon 805, å bli lansert i løpet av sommeren. Ryktene skal ha det til at vi vil finne 805 i LG G3 og i premiumutgaven av Samsung Galaxy S5; Prime.

Les testen av Sony Xperia Z2 med Snapdragon 801

Fortsatt ARM

Snapdragon 808 og 810 benytter ARMs prosessorarkitektur. Først på slutten av året får vi høre mer om Qualcomms egenutviklede 64-bits arkitektur, melder anandtech.com. Vi kan altså forvente at samtlige 64-bits Snapdragon systembrikker som sendes ut på slutten av 2014 og starten av 2015 vil bruke ARM.

Ifølge digitimes.com vil både 810- og 808- brikkene bli produsert ved Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) ved hjelp av 20 nanometer teknikk. Det betyr normalt bedre ytelse, lavere strømforbruk og mindre varmeutvikling enn på brikker med større transistorer. De nye brikkene er angivelig ikke dyrere å produsere og vil forhåpentlig ikke bidra til noen prisøkning for smartmobiler.

Heftigere grafikk

4K-oppløsning har blitt en selvfølge med nye toppbrikker. Hastigheten skuffer heller ikke. Den største oppgraderingen finner vi i Snapdragon 810, som får Adreno 430 grafikkprosessor. Denne er 80 prosent raskere enn Adreno 330, som vi finner i dagens Snapdragon 800/801, melder anandtech.com.

Les mer om de kraftigste mobilprosessorene Qualcomm har laget »

(Kilder: phonearena.com, digitimes.com, anandtech.com)

annonse