Bank-hackere lurte til seg milliarder av kroner

Tok to år før noen la merke til svindelen.

Kaspersky Lab har avdekket det som kan være et av tidenes største bankran. Over hundre banker i tretti land skal ha blitt fralurt enorme pengesummer siden 2013.

Det russiske datasikkerhetsselskapet har sett bevis for at over 300 millioner dollar (omtrent 2,3 milliarder kroner) har blitt stjålet, men tror det reelle tallet kan være så mye som tre ganger høyere.

– Dette er sannsynligvis det mest sofistikerte angrepet verden har sett til dags dato, når det gjelder taktikk og metodene de kriminelle har brukt for å holde seg skjult, sier Chris Doggett fra Kaspersky North America til New York Times.

Startet med en minibank i Kiev

Kaspersky Lab fikk teften av saken da de ble bedt om å se på en merkelig situasjon med en minibank i den ukrainske hovedstaden Kiev. Den begynte å spy ut penger ved tilsynelatende tilfeldige tidspunkter.

Sergey Golovanov. Foto: Kaspersky Lab

Dette var imidlertid bare toppen av isfjellet, og det viste seg at hele bankens interne datasystemer var infisert av programvare som kontinuerlig sendte informasjon om bankens rutiner til hackere i Russland, Europa og Kina.

På denne måten kunne hackergruppen utgi seg for å være ansatte ved banken, og overføre store pengesummer til egne kontoer.

– Målet var å etterligne deres aktiviteter. På den måten så alt ut som normale, hverdagslige transaksjoner, forklarer lederen for etterforskningen hos Kaspersky Lab, Sergey Golovanov.

Kaspersky Lab kan av kontraktsmessige hensyn ikke avsløre hvilke banker som har blitt rammet. En majoritet skal ha vært russiske, men også banker i USA, Japan og Europa har blitt rammet.

Selskapet arbeider nå med myndigheter verden over for å hjelpe å kartlegge det som har skjedd.

Holder du PC-en din fri for farlig programvare?
Religiøse nettsteder sprer tre ganger så mye virus som pornonettsteder

(Kilde: New York Times via The Verge)

annonse