Tek.no

Nyhet

Hevder Huawei nå er verdens største mobilprodusent

Gikk forbi Samsung for første gang.

Huawei fortsetter å levere imponerende maskinvare, men uten Google-tjenester er en massiv overvekt av salget nå i Kina. Selskapet var likevel verdens største mobilprodusent i andre kvartal, ifølge analysebyrå.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Stein Jarle Olsen
30 Juli 2020 07:47

Huawei leverte for første gang flere smarttelefoner i løpet av et kvartal enn Samsung, ifølge et estimat fra analysebyrået Canalys.

Det skyldes i hovedsak at Samsung er rammet hardere av coronapandemien enn Huawei er. Huawei leverte ifølge Canalys nemlig 55,8 millioner enheter i andre kvartal, ned fem prosent fra året før. Samsung leverte 53,7 millioner telefoner, ned 30 prosent fra samme kvartal året før.

I årets første kvartal hadde Samsung en markedsandel på 20 prosent, mens Huawei var nummer to med 17 prosent. Apple fulgte deretter med 14 prosent, het det i en oversikt fra analysebyrået Counterpoint. De spådde da et større fall for Samsung i andre kvartal. Flere har også pekt på at det er sannsynlig at Huawei vil være størst i andre kvartal.

Mer enn to av tre er i Kina

72 prosent av telefonene til Huawei selges nå i Kina, ifølge Canalys. Etter at USA forbød Huawei å handle med amerikanske selskaper får de ikke lenger bruke Googles tjenester på nye telefoner, som åpenbart gjør dem vanskelige å selge utenfor Kina.

Huawei har respondert ved å etablere sin egen app-butikk, en app-butikk som etter hvert har begynt å få inn en god del store og viktige apper også i Norge.

– Dette er et forbløffende resultat som veldig få hadde spådd for et år siden. Hvis det ikke var for covid-19 hadde det ikke skjedd, sier Canalys-analytiker Ben Stanton.

Huawei gikk forbi Samsung i andre kvartal. Det ventes likevel at Samsung vil hente seg kjapt inn igjen etter coronapandemien.
Canalys

Han peker på at Huawei har utnyttet Kinas økonomiske bedring til å sette fart på smarttelefonsalget.

– Samsung har en veldig liten tilstedeværelse i Kina, med under én prosent markedsandel, og har sett sine kjernemarkeder, som Brasil, India, USA og Europa bli herjet med av utbrudd og påfølgende nedstengning, sier Stanton.

Stort overskudd for Samsung

Til tross for fallet i smarttelefonleveranser meldte Samsung i dag om et solid andre kvartal. De noterte et overskudd etter skatt på rundt 42 milliarder kroner, delvis hjulpet av en engangsbetaling i skjermavdelingen som antas å være en kompensasjon fra Apple for å ha kjøpt for få skjermer. Solid etterspørsel etter minnebrikker skal også ha bidratt.

Samsung sier at de venter at mobilleveransene tar seg opp i tredje kvartal, delvis på grunn av nye flaggskipmodeller - deriblant en ny brettbar telefon som skal lanseres på Unpacked-arrangementet 5. august.

Les også
Google kan erstatte Bixby på Samsung-mobiler
annonse

Les også