Til hovedinnhold

Facebook og andre kan bli nektet å sende data fra Europa til USA

EU-domstolen tilsidesetter personvernavtale med USA.

Facebook har naturligvis argumentert sterkt for å kunne fortsette å sende data til USA gjennom Privacy Shield-ordningen.
Dado Ruvic, Reuters/NTB scanpix

En klage på overføring av brukerdata fra Facebook i Irland til USA har endt med at EU-domstolen mener avtalen om flytting av personopplysninger ikke holder mål.

Avtalen mellom EU og USA, som går under navnet Data Privacy Shield, beskytter ikke EU-borgeres personopplysninger i USA godt nok, konkluderer domstolen.

Dommen kommer i en sak der den østerrikske aktivisten Maximilian Schrems klaget til irske myndigheter over Facebooks behandling av hans persondata. Opplysningene ble samlet inn av Facebooks irske datterselskap, men overført til USA uten Schrems' samtykke.

5.000 selskaper

Østerrikeren mener amerikanske etterretningsmyndigheters tilgang til opplysningene i USA innebærer at EU-borgere ikke er godt nok beskyttet. Han viser også til at det ikke er noen klage- eller ankeinstans.

Det irske datatilsynet gikk til landets forfatningsdomstol, som ba EU-domstolen om en vurdering.

– Det ser ut til at vi vant en full seier. Av hensyn til vårt personvern må USA gjennomføre grundige reformer av sin overvåking før amerikanske selskaper kan få privilegert status, sier Schrems etter dommen.

Over 5.000 selskaper benytter seg av Privacy Shield-ordningen i dag. Det er foreløpig noe uklart hvilke konsekvenser avgjørelsen får.

Skuffet

USA er på sin side «dypt skuffet» over at domstolen har satt avtalen til side, sier handelsminister Wilbur Ross.

– Vi håper å begrense skadene dette vil føre til for det transatlantiske økonomiske forholdet, som er verdt 1.700 milliarder dollar og er viktig for personer, bedrifter og stater, sier Ross.

Han sier muligheten til å overføre data uten hindringer er avgjørende under den økonomiske gjenreisingen etter koronapandemien.

Vil samarbeide

Heller ikke EU er fornøyd med utviklingen, men vil samarbeide «svært tett» med amerikanerne om neste skritt.

– Ambisjonen er å svare på dette sammen og finne ut hvordan vi kan tilpasse oss kjennelsen, sier EUs justiskommissær Didier Reynders.

Onsdagens avgjørelse innebærer likevel ikke at det er slutt på overføring av personopplysninger mellom EU og USA, ettersom domstolen ikke grep inn mot et annet sett med regler for dette.

annonse