Til hovedinnhold

Nå er salget i gang

Kristian Olai Gundersen

(Amobil/New York) Midnatt norsk tid begynte salget av iPhone på det amerikanske markedet. Det siste døgnet har køene blitt opptil flere kilometer lange, og iPhone-hysteri råder nå over hele landet.

Klokken 15:55 New York-tid var køen utenfor Apples flaggskip-butikk på 5th Avenue over to kilometer lang og strakk seg rundt tre kvartaler. Apple og AT&T har stengt alle sine butikker i USA i vente av iPhone de to siste timene, og delte ut mat og vann til dem som har stått i kø lengst.

Uten å ha talt, anslår vaktene på stedet at det er oppmot tusen personer i kø foran denne ene butikken, og i løpet av de siste timene strømmet flere til. En person langt fremme i køen prøvde å selge plassen sin for 5000 dollar, eller vel 30 000 kroner, og flere personer forteller at de får sin iPhone betalt av andre som ikke ønsker å stå i kø, men som samtidig vil ha en iPhone - i dag.

Marvin Leiva
Apple-fansen er på plass.

Reiste til New York for en iPhone
Kristian Olai Gundersen fra Norge har stått i kø siden halv syv i morges. Han er kommet ene og alene til New York på grunn av telefonen, og regner med å bruke opp mot 20 000 kroner på fly, hotell og telefon i ett.

- Jeg har en mor og en kompis som tror jeg er fullstendig sprø. Men etter at jeg byttet til Apple for tre år siden er dette verdt det, sier han til Amobil.

At iPhone er teknisk mindre avansert enn andre telefoner er han uenig i.

- Jeg kjøpte en N95 for en måned siden, men vil ha iPhone nå. Jeg bryr meg ikke om MMS og annet, det er iPhone jeg er ute etter.

Fri fra jobb for å sitte i kø
Et par kvartaler unna har køen begynt å strekke seg ut av AT&T sin butikk i krysset mellom 3rd Avenue og 64th Street. Marvin Leiva har ventet siden klokken tolv, og har allikevel en rekke personer foran seg i køen.

- Det er designet jeg er ute etter. IPhone skiller seg ut fra alt annet på markedet.

Marvin har tatt fri fra jobben for å kunne sitte i kø, men har fortsatt oppsyn med butikken sin like ved der han er bestyrer. At iPhone er dyr er dessuten bare tull mener Marvin.

- Sammenlign den med Blackberry. Prisen er omtrent den samme, men iPhone har mer minne, den har kamera og det er et Apple-produkt.

To forbipasserende venner mener likevel at Marvin kaster bort tiden sin.

- Han er fullstendig crazy. La oss bare håpe at han ikke mister selvkontrollen helt, sier kompisen.

Overrasker
Den enorme pågangen av folk i kø har vært overraskende. Inntil nå har de negative spådommene om Apples nye mobiltelefon vært nesten like mange som de positive. Men om pågangen er like stor i etterkant av åpningsdagen, er det liten tvil om at iPhone i første omgang blir en eneste økonomisk drøm for Apple.

For store summer kan du sikre deg en iPhone i dag.

Nettstedet The Street spådde tidligere i uken at iPhone ville selge ut 100 000 enheter hver time på åpningsdagen. Selv om tallet høres helt hinsides ut, kan kø-hysteriet i New York tyde på at The Street ikke bommer helt i sine antagelser.

Amobil er til stede i New York under åpningssalget av iPhone og kommer tilbake med mer så snart vi har trykket på telefonen.

(Kilde: Apple, Dagbladet, Wikipedia)

annonse