Tek.no

Nyhet

Ny modell i P-serien?

Marius S Eltervåg
3 Juni 2005 01:49

Den 13. juni skal Sony Ericsson ha en presselansering i Stockholm, der de etter sigende skal lansere en rekke nye modeller. Nå nærmer lanseringen seg med stormskritt, og diskusjoner omkring hvilke modeller som skal lanseres går som aldri før.

Vi skrev tidligere denne uken om to av modellene som man nå tror kan dukke opp i Stockholm - Ellen og Zoe.

Ellen er en telefon som blant annet kan by på innebygd 3D-akselerator og egne spilltaster på skjermens overside. Skjermen har en oppløsning på 176 x 220 punkter og en fargedybde på 262 000 farger. Det burde dermed ikke være noe å si på spillegenskapene til telefonen.

Zoe er en kamskjellsmodell i lavprisklassen, som blant annet kan by på EDGE, trykk-og-snakk og et design som ikke minnet rent lite om en av Sony Ericssons tidligere kamskjellsmodeller: Z200.

Ny modell i P-serien?
Ryktene om den tredje modellen er imidlertid de mest interessante. Det er nemlig snakk om en ny telefon i P-serien, som er Sony Ericssons mest avanserte modeller og både kan by på SymbianOS og trykkfølsom skjerm.

Den nye telefonen omtales foreløpig enten med kodenavnet Hermoine eller enkelt og greit som P1000. Denne oppfølgeren skal kunne by på det meste vi savner i dagens P-modeller.

P1000 skal for det første få støtte for UMTS, noe som åpner for funksjoner som videotelefoni og bredbåndshastigheter når man surfer på nettet via mobiltelefonen - noe som blir stadig vanligere.

GPS og 802.11
Vel så interessant er det at telefonen skal få innebygd støtte for den trådløse standarden 802.11. Dette betyr at man kan koble seg opp mot vanlige trådløse nettverk og surfe på de hastighetene som tilbys i den sonen man befinner seg i, i tillegg til at man kan kommunisere med vanlige datamaskiner som er tilkoblet nettet.

P1000 skal ifølge ryktene også by på innebygd GPS. Dette betyr at man med den rette programvaren fint vil kunne bruke telefonen som en fullverdig GPS-navigator uten noen form for tredjeparts tilbehør.

Hvilke konsekvenser både GPS-funksjonalitet og 802.11-støtte vil få for størrelsen til P1000 er en helt annen sak. Det er ihvert fall lite trolig at vi vil se noen reduksjon i størrelsen i forhold til de andre modellene i P-serien. De som kjøper disse telefonene vektlegger uansett funksjonalitet mer enn størrelse, så noe stort minus er det ikke.

Høyoppløselige kamerabilder
Kameraet har også fått mye oppmerksomhet. Telefonen skal nemlig være utstyrt med et kamera som kan ta bilder med en oppløsning på hele 3 megapiksler, altså like mye som et vanlig digitalkamera i dag.

Telefonen med det mest avanserte kameraet på markedet i dag - Sony Ericssons egen K750i, tar til sammenligning bilder i to megapikslers oppløsning.

Telefonene i P-serien bruker grensesnittet UIQ. Et av de største skillene mellom dette grensesnittet og for eksempel Series 60, er at man har støtte for trykkfølsom skjerm, slik at man kan navigere ved å trykke på skjermen med den medfølgende pennen - eller bare fingrene.

P1000 skal visstnok få UIQ versjon 3.0, som er den siste versjonen av grensesnittet. Nytt fra forrige versjon er blant annet at man ikke er nødt til å bruke den trykkfølsomme skjermen for å navigere i menyene - telefoner med UIQ 3.0 vil nemlig kunne bruke en navigasjonstast.

Et par irritasjonsmomenter fra tidligere har også blitt fjernet i siste versjon av grensesnittet. Noe som var irriterende på P910i er for eksempel at programmer automatisk går tilbake til hovedmenyen sin når man åpner et annet program. I UIQ 3.0 vil programmene bli værende akkurat slik de var da man forlot dem.

Mulighetene for å skreddersy og personliggjøre grensesnittet til sine egne behov skal også være bedre enn tidligere.

Ryktene om P1000 er på ingen måte bekreftet av produsenten selv, så informasjonen som finnes på nett kan foreløpig tas med en klype salt. Mobilverdenen er jo for øvrig kjent for at én fjær ofte blir til tre høns. Det er allikevel slett ikke usannsynlig at det vil komme noe håndfast informasjon om en P-modell i forkant av presselanseringen 13.juni.

(Kilder: Mobile-Review, Club Sony Ericsson, Mobil)

Les også
Møt Ellen og Zoe fra Sony Ericsson
Les også
SE dobler utvalget
Les også
Eksklusivt: Samsungs tre nye
annonse

Les også