Til hovedinnhold

Pirater betaler for flere filmer

Tallene fra en undersøkelse gjort av BI viser helt tydelig at pirater betaler oftere for film enn ikke-pirater. Personer som har lastet ned gratis innhold fra nett i aldersgruppen 15-29 år har i snitt betalt for nedlasting av film og TV-serier fra nett hele 28 ganger. Personer som ikke har lastet ned gratis innhold i samme aldersgruppe, har derimot bare betalt for film og TV-serier på nett 1,7 ganger i snitt.

– Den sterke sammenhengen mellom de som oppgir bruk av gratis og betalt nedlastning bekrefter at det i stor grad er samme gruppe konsumenter som benytter seg av begge metodene. Det burde gi bransjen et visst håp om at gratis nedlastning kan konverteres til betalt nedlastning når betalingstjenestene blir bedre utbygd og dersom man greier å etablere en viss håndhevning av opphavsretten på internett, sier førstelektor Terje Gaustad i en pressemelding fra BI.

De som laster ned fra nettet kjøper samtidig omtrent like mange filmer i DVD-format som de som ikke laster ned fra nettet. Forskerne tror dette har sammenheng med at mange i den yngre generasjonen er storforbrukere av slikt innhold.

– Tallene viser at de som laster ned film og TV-serier fra nettet er en forholdsvis liten gruppe, bestående hovedsakelig av yngre forbrukere, men en gruppe som til gjengjeld konsumerer svært mye. Det er overraskende at så mange oppgir et så høyt konsum av film og TV-serier i form av betalt nedlastning. Tilbudet av slike tjenester er fortsatt ganske begrenset og de representerer kun marginale inntekter for bransjen sammenlignet med for eksempel DVD markedet, sier Gaustad i pressemeldingen.

(Kilde: BI)

annonse