Tek.no

Nyhet

Liten tøffing

18 Nov 2009 12:02

Casio har drevet med støtsikre og vanntette klokker siden tidlig åttitall, men har av uviss årsak ikke brukt denne kunnskapen på kamerafronten i noe særlig grad. Før nå.

I dag lanserer de nemlig Casio Exilim EX-G1, et kamera som i følge dem selv skal være det tynneste støtsikre kameraet hittil. Det skal i følge vår informasjon kunne overleve "gjentatte fall fra høyder opp til 2.13 meter (7 fot)", i tillegg til at det skal tåle en tilværelse på opp til 3 meters dyp i opp til en time av gangen. Konstruksjonen er i stål, polykarbonat og glassfiber, og foruten støt og vann skal det nye kameraet også tåle temperaturer ned til minus ti grader celcius. Casio sier lite om andre kameraer i dagens lansering, men i pressemeldingen omtales EX-G1 som et kamera i "EX-G-serien", så det synes rimelig å anta at tøffe kameraer er et nytt satsningsområde for Casio, men det er noe tiden vil vise.

Men hva er inni herligheten da, hører jeg du spør, og her er svaret: Casio har først og fremst (og gussjelov) begrenset seg til 12 megapiksler på en 1/2,3" brikke, noe som er temmelig vanlig i små kompaktkameraer for tiden. Objektivet har en brennvidde som tilsvarer 38-114 mm, og har dermed ikke spesielt imponerende vidvinkel. Blenderverdiene er heller ingenting å rope hurra for, og er på f/3.9 ved vidvinkel og f/5.4 po tele. EX-G1 har ikke en ekte blender som kan justeres, og som mange andre kompaktkameraer benytter det et ND-filter for å simulere nedblending. På vidvinkel blir blenderen da tilsvarende f/8.9 men uten de problemene som diffraksjon ville gitt ved nedblending til samme verdi.

Av annet interessant kan vi nevne en funksjon for intervallopptak som fungerer med både film og stillbilder, og kameraet har også en egen undervannsinnstilling som kompenserer for fargefeilen man får ved fotografering under vann. Batteriet skal klare 300 bilder per lading etter CIPA-standarden. Casio melder at man vil få plass til omtrent 490 bilder på et 4 Gb minnekort, noe som skulle tilsvare at man får tatt omtrent 2,5 Gb med bilder per batterilading, dersom man bruker blitsen på halvparten av bildene.

I likhet med mye annet ved kameraet er skjermen forholdsvis ordinær, med sine 2,5" (6,3 cm) med en oppløsning på 230400 bildepunkter. Minnekortet kameraet bruker er derimot en liten overraskelse, på mer enn en måte: EX-G1 bruker nemlig micro-SD-kort! Det er helt klart ganske praktisk i et lite kamera, men vi er en tanke usikre på om det var et smart valg i et kamera for så ekstreme forhold som dette er laget for. Det er ikke nødvendigvis verdens enkleste oppgave å skifte minnekort med forfrosne fingre når kortet er på størrelse med en fingernegl. På den annen side fås det nå så store minnekort at man i praksis vil svært sjelden bli nødt til å skifte i felten, uansett.

Vekten på kameraet er oppgitt til 154 gram inkludert batteri og minnekort, en verdi svært få produsenter oppgir, så kudos til Casio for den.

Prisen meldes til å ligge omkring tre tusen kroner i butikken, men vi har ikke fått noe informasjon om når kameraet vil bli tilgjengelig.

Casio har også lansert to kameraer med Sonys nye CMOS som samler lyset fra baksiden av brikken, der det ikke er elektroniske kretser som spiser areal. De heter EX-FC150 og EX-FH25. Foreløpig er de bare lansert i Japan, men det er mulig de kommer til Norge til neste år. Kameraene ersatter i så fall EX-FC100 og EX-FH20.

Les mer om FC150 på denne oversatte siden til Casion Japan
og tilsvarende om FH25 her.

annonse

Les også