Til hovedinnhold

Lagrer 3500 filmer på mobilen

I dag får man kjøpt lommedingser med harddisker opp mot 100 GB, mens de mest velutstyrte mobilene stopper på 16 GB. Nå kan ny teknologi tusendoble de kapasitetene.

Slik forklarer IBM teknologien. Parallellen til racerbaner er slående. (Foto: IBM - klikk for større bilde)

Fungerer som en racerbane

Det er forskere hos IBM som har forsket frem den nye teknologien, som foreløpig kalles "Racetrack Memory". Den skal være opptil 1000 ganger mer effektiv enn dagens optiske og flash-baserte løsninger.

IBM sier selv at de har gått helt grunnleggende til verks i arbeidet med hvordan den nye teknologien skal fungere, og den bygger dermed ikke på noen eksisterende minneløsning som fins i dag.

Bakgrunnen for navnet "Racetrack" er at teknologien fungerer som en racerbane. I stedet for at informasjonen lagres med ladete elektroner, spinner de rundt som i en racerbane og dataene lagres gjennom elektronenes spill. Dette skaper ikke samme slitasje som på dagens harddisker, men er samtidig langt mer effektivt og raskere. (Se også illustrasjonen fra IBM for mer informasjon om hvordan teknologien fungerer).

– Klart om 10 år

Ifølge IBM vil teknologien på sitt ypperste kunne lagre opptil 3500 filmer på én enkelt lagringsbrikke. Hvilken størrelse man da tar utgangspunkt i sier selskapet ingenting om. Men om vi tar utgangspunkt i størrelsen én film per GB, vil det si 3,5 TB, eller 3500 GB, mer enn noen vanlig harddisk i dag klarer.

En annen fordel skal være at "Racetrack" er langt mer energivennlig enn dagens lagringsløsninger. På grunn av at spinn er mer effektivt enn lading og mekanisk skriving, så vil teknologien være langt mindre strømkrevende. Effektiviteten gjør også at oppstartstiden blir kortere og stabiliteten vil bli uovertruffen i forhold til i dag.

Hvor stor den fysiske størrelsen på en slik brikke vil være har IBM heller ikke sagt noe om.

Og rart er kanskje ikke det. For selv om IBM nylig fikk den første prototypen av lagringsteknologien til å fungere, så regner fortsatt selskapet at det vil gå 10 år før teknologien er veletablert ute på markedet. Den første prototypen er fortsatt rimelig ustabil og har en maksimal kapasitet på tre bits, et stykke unna lovnaden på den samlede lagringsplassen til en middels stor DVD-butikk.

Innen den tid er det bare å håpe at flash-minne og dagens harddisk-teknologi holder ut løpet. Utfordringen hele tiden for begge teknologiene er å kunne få plass til mer på mindre plass, noe som har klare fysiske begrensninger.

Se video som forklarer

(Kilder: Digi.no, IBM, Wikipedia, ITavisen)

annonse