Til hovedinnhold

Slik vil Microsoft ta tilbake brukerne

Menyene er i stor grad basert på menyene i musikkspilleren Microsoft Zune.

Amobil/Barcelona: Hva er egentlig tanken bak Windows Phone 7? Skal Microsoft ta tilbake markedsandelene som Iphone OS og Android har kapret i den siste tiden?

Vi avtalte et eksklusivt møte med noen av de viktigste personene bak Windows Phone 7 for å finne svar på våre spørsmål.

Utviklingen

Det er liten tvil om at Microsoft har oppdaget at markedsandelene flyte over til nye og brukervennlige plattformer som Iphone OS og Android. Fokuset i Windows Phone 7 er altså først og fremst brukervennlighet.

- Tidligere overførte man et forenklet PC-grensesnitt til mobiltelefoner. For å gjøre telefonen mer brukervennlig har vi startet med blanke ark og tatt for oss det mobilbrukere nødvendigvis trenger og utviklet derfra, sier JP Wollersheim til Amobil.

Wollersheim står bak mye av designen i de nye Windows Phone-menyene, og har jobbet med å gjøre systemet brukervennlig. Han forklarer at mange mobiltelefoner i dag har mye teknologi, men at å gjøre den lett tilgjengelig er viktigere.

- Det er som å lage en middag, men kjelene står i et skap i stua og stekepanna er på badet. I Windows Phone 7 har vi jobbet mye med å integrere brukeropplevelsene.

Les mer om hvordan Windows Phone 7 fungerer eller se video.

- Du trenger ikke klipp og lim

Tidligere har mange satt pris på Windows Mobiles muligheter til å kopiere og lime inn tekst helt fritt, og lignende funksjoner som du kjenner fra en PC. Nå er tanken at du ikke trenger disse.

- Vi har en tre-skjerm-visjon. Underholdningen har du på for eksempel Xbox-en hjemme, på PC-en jobber du og på mobiltelefoner holder du kontakten, deler bilder med andre og hører på musikk, sier Ole Tom Seierstad, sjef for sikkerhet i Microsoft, som også deltok i møtet.

Vi stilte det veldig direkte spørsmålet "har Windows Phone 7 klipp og lim", og Wollersheim svarte kort og konsist:

- Nei.

Windows Phone 7 har likevel en rimelig funksjonsrik e-postleser, og stiller med støtte for både visning og redigering av Office-dokumenter. Riktignok i et enklere grensesnitt enn det vi finner i Windows Mobile.

Programbutikk?

Foreløpig er det bare brukergrensesnittet til Windows Phone 7 som er annonsert, og man vet lite om muligheter til å laste ned programmer. Mellom linjene er det likevel ganske klart at dette blir mulig, og alle Microsoft-ansatte rundt bordet nikket for å si seg enige i at applikasjonsportal er gull verdt.

- Utviklermulighetene vil offentliggjøres på utviklermessen i Las Vegas i perioden 15. til 16. mars.

Utfases Windows Mobile?

Windows Mobile har vært et operativsystem for de som setter pris på å ha PC-opplevelse i lommeformat. Med Windows Phone 7 har ikke bare Microsoft forenklet det, men laget noe helt nytt og annerledes. Et naturlig spørsmål vil da være om Windows Mobile-brukerne ivaretas i fremtiden.

- I en periode kommer vi til å satse på begge plattformer parallelt, er svaret fra Wollersheim.

Lenger inn i fremtiden enn denne "perioden" vil ikke Wollersheim gå.

En Iphone- og Android-killer?

Er planen at denne plattformen tar tilbake markedsandelene Microsoft har sølt vekk til Iphone og Android?

- Det er håpet, avslutter Wollersheim.

annonse